Putnicima na Jarinju rečeno da će pri ulasku na Kosovo morati u Prištinu u karantin?

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Svako ko uđe na teritoriju Kosova biće smešten u karantin u Prištini na 14 dana, potvrdili su za KoSSev građani koji se trenutno nalaze na prelazu Jarinje, pozivajući se na upozorenje policijskih službenika. Meru karantina za one koji ulaze na Kosovo juče je najavio kosovski ministar ali govoreći o dolasku više od 800 stanovnika Kosova koji su zatražili povratak, među kojima danas treba da stigne njih 130 iz Nemačke. Uprkos višestrukim pokušajima, do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da dobijemo potvrdu Prištine o uvođenju nove mere.

Kako je za naš portal potvrdio jedan od građana Kosovske Mitrovice, oko 11 časova prilikom prelaska Jarinja, policijski službenik je putnicima preneo poruku da mogu da odu preko ovog prelaza, ali ih je upozorio da će prilikom ulaska na Kosovo morati da imaju isključivo kosovsku ličnu kartu, te da će 14 dana provesti u Prištini u karantinu. Po svedočenju ovog putnika, došlo je do manje panike među putnicima.

Među njima se nalaze oni koji su krenuli da kupe lekove u Raški, takođe roditelji sa malom decom koju su poveli na vakcinaciju. Oni se trenutno nalaze na samom prelazu, ne usuđujući se da pređu usled, kako su nam kazali, najnovijeg upozorenja. Takođe, sam prelaz Jarinje, zatvoren je na oko sat vremena zbog dezinfekcije koja se sprovodi.

Na prelazu je, kako svedoči naš sugrađanin, i putnik sa vozilom italijanskih registarskih oznaka, koji insistira da pređe Jarinje.

Kosovska policija regiona Sever nije upoznata sa ovom merom, uputivši nas da kontaktiramo policiju u Prištini. Međutim, portparol Baki Keljani je u kratkom razgovoru za KoSSev kazao da policija samo sprovodi odluke vlade, te da ne može dalje da komentariše, uputivši nas da kontaktiramo vladu.

Potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo ni od zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova i javne administracije, Đeljalja Svećlje (Xhelal Sveçla), jer nam je prekinuo vezu uputivši nam pisanu poruku da je zauzet i da mu se takođe obratimo pisanim putem, što smo i učinili.

Ažurirano u 23 časa: U međuvremenu kako je dan odmicao, putnici koji su prelazili preko Jarinja svedočili su za naš portal, da su prošli standardno uz proceduru kao i prethodnih dana, samo merenje temperature, ili savet da ostanu kući na dve nedelje.

Kosovski ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) javnost je juče obavestio o tome da je studentski centar u Prištini pretvoren u karantin, koji je pripremljen za građane Kosova koji su zatražili povratak iz inostranstva. Njih je za sada 834, prema rečima Abdidžikua, a danas se očekuje dolazak njih 130 iz Nemačke.

Abdidžiku je rekao da će oni uz podršku vojske biti sprovedeni do ovog centra, gde će biti 14 dana.

„Svaki povratnik na Kosovo biće smešten u studentski centar koji je stavljen u karantin. Kao ministarstvo imamo odgovornost da organizujemo transport do i sa aerodroma i kroz grad“.

Kosovska vlada je 13. marta donela odluku da zatvori sve kopnene prelaze, što se ne odnosi na građane Kosova, te obustavi avio linije od 16 marta. Prema ovim merama, moguć je ulazak samo za građane sa kosovskim identifikacionim dokumentima, ali uz obavezu da u kućnoj samoizolaciji provedu dve nedelje. Međutim, na severnim prelazima do sada je moglo da se pređe i sa srpskim ličnim kartama izdatim u PU gradova sa Kosova i Metohije, a česti su bili slučajevi da sem merenja temperature, putnicima se nikakvo drugo uputstvo nije izdavalo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.