Moljićaj: Kurti kukavica, empiričar Bisljim izjednačio autonomnu OVK i heteronomnu srpsku vojnu mašineriju

„OVK i vojna mašinerija Srbije postale su ravnopravne strane u sukobu“, poručio je lider PSD Dardan Moljićaj. „Sukobili su se OVK na jednoj strani, vojska, policija i Miloševićeve paravojske na drugoj. Empiričar Bisljim to možda ne razume, ali kukavica Aljbin vrlo dobro zna da ste, jednom kada prihvatite paritet, izjednačili strane“.

Već drugi dan glavna vest u kosovskim medijima na albanskom jeste osuda ovonedeljnog dogovora o otvaranju arhiva između Prištine i Beograda. Za srpsku stranu i kosovsku opoziciju je to arhiva OVK, premda za kosovsku opoziciju – nepostojeća a za kosovsku vlast se radi o državnoj arhivi.

U talasu osuda dogovora dve delegacije ističe se na prvom mestu to da na Kosovu ne postoji arhiva OVK, potom da je to autentična osobodilačka vojska koja se branila od genocidne srpske/Miloševićeve vojne mašinerije i čija se čistota ne dovodi u pitanje, a da je u Briselu Bisljimi upravo izjednačio to dobro i zlo.

„Ne postoji paritet ili ekvivalentnost, već postoji asimetrija i heteronomnost“, sada se u objašnjenjima pridružio i Moljićaj.

„Osvajačka i oslobodilačka vojska razlikuju se po svojoj prirodi, a ne samo po naoružanju. Vojska za invaziju je heteronomna jer je vodi (spoljna) državna instanca koja okupira. Heteronomni ste kada nemate autentičnost. Heteronom, dakle instrument interesa. Autonomni ste kada se vodite svojom voljom i zato ste pre politička zajednica nego što ste deo bilo koje linije komande. Oslobodioci su uvek takvi. Oslobođenje je samoreferencijalno, okupacija ima Drugoga. Ova razlika je univerzalna. Ovo je naša istina“ – objašnjava Moljićaj.

Za nekadašnjeg Kurtijevog saborca sada na drugoj strani, nastup kosovske delegacije pre tri dana u Briselu je ništa drugo osim „hvalisanja i ustupaka“.

U predavanju lekcije o veštini ratovanja, poručio je i da: „Nikad nije kasno za pamćenje“.

A upravo su u Hagu u toku sudski procesi protiv više najviših vođa OVK za navode o ratnim zločinima s jedne strane, ali i curenju poverljivih dokumenata suda sa druge. Četiri optužnice suda za ratne zločine na Kosovu su za sada podignute protiv šestorice bivših pripadnika OVK, dok je više stotina, mahom bivših pripadnika OVK, ispitano do sada, upravo u vezi sa navodima o ratnim zločinima.

Pročitajte još:

Daut Haradinaj: Materijali OVK predati NATO-u, Kosovo nema dosijee

Kusari-Ljilja opoziciji: Vi ste u nacrtu zakona ‘arhive OVK’ definisali kao ratnu vrednost

Agim Čeku: OVK nema arhive, nemamo šta da otvorimo, nismo ništa sakrili

Opozicija snažno kritikuje kosovsku vladu zbog dogovora o otvaranju arhiva

Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane…

Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.