Daut Haradinaj: Materijali OVK predati NATO-u, Kosovo nema dosijee

Daut Haradinaj
FOTO: Gazeta Express/Printscreen

OVK nema dosijee, sav materijal je predat NATO-u u vreme demilitarizacije OVK, još jedan predstavnik kosovske opozicije oglasio se nakon što je u Briselu dogovoreno otvaranje arhiva Beograda i Prištine, s ciljem efikasnijeg rešavanja pitanja nestalih. Daut Haradinaj iz AAK ujedno se pridružio kritikama drugih predstavnika opozicije na račun Kurtijeve vlade, zbog toga što je pristala na otvaranje arhiva, prenosi Lajmi.net.

Prištinska i beogradska delegacija sastale su se ove nedelje u Briselu gde su razgovarali o pitanju nestalih.

Potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, koji je i predvodnik prištinske delegacije, saopštio je nakon dvodnevnih razgovora da su se sa srpskom stranom dogovorili o otvaranju svih arhiva – Beograda i Prištine, ali i naznačio da ne postoje „arhive OVK“, već „državne arhive Kosova“.

Ova izjava naišla je juče na seriju negativnih reakcija najvećih opozicionih stranaka – PDK, LDK, AAK, ali i Udruženja veterana „OVK“ i pojedinaca, koji su, između ostalog, tvrdili da svako ko kaže da OVK ima arhive, radi protiv interesa Kosova.

Danas se oglasio i kandidat ispred AAK za gradonačelnika Prištine, Daut Haradinaj, koji je nazvao otvaranje teme dosijea OVK 22 godine nakon rata čudnim.

„Iskreno rečeno, čudno je da se 2021. godine raspravlja o temi dosijea. OVK nikada nije imala zatvorene dosijee, bili su javni, većina tih materijala je predata NATO-u u vreme demilitarizacije i transformacije OVK u TMK (Kosovski zaštitni korpus). Ja sam jedan od njih koji je vodio ovaj proces u oblasti Dukađini (Metohija). Sve materijale, dosijee i oružje smo deponovali KFOR-u“, kazao je Haradinaj za Radio Priština.

Kao i ostali predstavnici opozicije koji su u prethodnim danima kritikovalli kosovsku vladu zbog preuzete obaveze o otvaranju arhiva, a s ciljem efikasnijeg rešavanja pitanja nestalih, tako je i Haradinaj tvrdio da su kosovske institucije postale žrtve „Miloševićeve politike koja se vodi u Srbiji“.

„Ne znam šta to znači niti šta je potrebno kroz ove dosijee, ali su ipak naše institucije postale žrtve Miloševićeve politike koja upravlja Srbijom. Trebali su da budu pažljiviji, imamo razloga da tražimo da se dosijei ovore u Srbiji, jer tražimo nestale, ali se ne usuđujemo da kažemo ‘otvorimo dosijee’, jer se izjadnačavamo sa jugoslovenskom vojskom“, precizirao je Haradinaj.

Podsetimo, nakon niza kritika opozicije na račun kosovske vlade predvođene Kurtijem, danas se oglasila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja.

„Nasilne i uvredljive reakcije na račun Kurtijeve vlade i potpredsednika vlade, Bisljimija, u osnovi pokazuju zašto su pitanje nestalih osoba i mnoga druga ratna i posleratna pitanja nerešena“, kazala je ona.

A povodom navoda pojedinih članova opozicije da OVK nema arhive, upitala ih je ‘zašto su onda arhivi OVK navedeni kao jedna od vrednosti rata u nacrtu zakona o zaštiti vrednosti OVK, čiji je inicijator bila opoziciona PDK.

Ujedno je i precizirala da Besnik Bisljimi nije govorio o otvaranju arhiva OVK, već o „državnom arhivu Kosova“, jer, kako je kazao, arhivi OVK ne postoje.

Pročitajte još:

Kusari-Ljilja opoziciji: Vi ste u nacrtu zakona ‘arhive OVK’ definisali kao ratnu vrednost

Agim Čeku: OVK nema arhive, nemamo šta da otvorimo, nismo ništa sakrili

Opozicija snažno kritikuje kosovsku vladu zbog dogovora o otvaranju arhiva

Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane…

Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.