Kusari-Ljilja opoziciji: Vi ste u nacrtu zakona ‘arhive OVK’ definisali kao ratnu vrednost

„Ako OVK nema arhive, zašto je arhiva navedena kao ratna vrednost u nacrtu zakona o zaštiti vrednosti OVK“, upitala je danas opoziciju na Kosovu poslanica Pokreta Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja. Ona se oglasila nakon serije kritika opozicije povodom vesti da su se Beograd i Priština dogovorili da otvore svoje arhive u cilju rešavanja pitanja nestalih.

Prištinska i beogradska delegacija sastale su se ove nedelje u Briselu gde su razgovarali o pitanju nestalih.

Potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, koji je i predvodnik prištinske delegacije, saopštio je nakon dvodnevnih razgovora da su se sa srpskom stranom dogovorili o otvaranju svih arhiva, ali i naznačio da ne postoje „arhive OVK“, već „državne arhive Kosova“.

Ova izjava naišla je juče na seriju negativnih reakcija najvećih opozicionih stranaka – PDK, LDK, AAK, ali i Udruženja veterana „OVK“ i pojedinaca, koji su, između ostalog, tvrdili da svako ko kaže da OVK ima arhive, radi protiv interesa Kosova.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenja, Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), reagovala je danas, naznačivši da ove reakcije pokazuju da su mnoga pitanja o ratu i posleratnim dešavanjima na Kosovu nerešena.

„Nasilne i uvredljive reakcije na račun Kurtijeve vlade i potpredsednika vlade, Bisljimija, u osnovi pokazuju zašto su pitanje nestalih osoba i mnoga druga ratna i posleratna pitanja nerešena“, naznačila je Kusari-Ljilja.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja, podsetila je na to da je prethodni saziv skupštine predstavio Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, ukazavši na to da je jedna od vrednosti koje bi trebalo da se štite ovim zakonom upravo „arhiva OVK“.

Podsetimo, ovaj nacrt zakona koji nije usvojen naišao je na niz kritika Beograda, kao i međunarodnih zvaničnika na Kosovu, koji su ga definisali kao akt kojim se kriminalizuje sloboda govora.

Nacrtom koji nije usvojen je bilo definisano da je „rat OVK vođen s ciljem oslobođenja Kosova, od okupacionih vojno-policisjkih snaga i uprave Srbije“, ali i određena obaveza – da su svi građani dužni da „poštuju i štite vrednosti borbe“ definisane zakonom.

Među vrednostima koje se smatraju zaštićenim su i: „veteran OVK, pali za slobodu, zastava OVK, tekst zakletve vojnika OVK, grb OVK, generalni štab OVK, politička uprava OVK, štabovi Operativnih zona OVK, memorijalni kompleks ‘Adem Jašari’ u Prekazu i ostali kompleksi“.

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija.

„Isti akteri i iste političke grupe bile su u prošlom sazivu Skupštine, kada su sami izradili i predstavili Nacrt zakona o zaštitni ratnih vrednosti OVK. U tom nacrtu zakona, član 3. tačka 1.11, kao vrednost rata označena je Arhiva OVK“, podsetila je Ljilja.

Precizirala je da pitanje „arhive OVK“ nije aktuelizovao Bisljimi, podsetivši na to da je on u nedavnom obraćanju kazao da ne postoje arhive OVK, već „državni arhiv Kosova“.

„Nažalost tako su ga (arhivi OVK) definisali oni koji su izradili nacrt Zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK“, dodala je Kusari-Ljilja.

„Ako OVK nema arhive, zašto je arhiva navedena kao ratna vrednost u nacrtu zakona o zaštiti vrednosti OVK“, upitala je Ljjilja.

Povodom navoda Bisljimija o otvaranju arhiva  Beograda i Prištine reagovao je i predvodnik srpske delegacije u Briselu, Petar Petković, tvrdeći da je Priština priznala da postoji arhiva OVK.

„Ono što je važno jeste da je napravljen pomak po pitanju nestalih i da je Priština konačno priznala postojanje arhiva UČК i pristala na njihovo otvaranje, čime one više neće ostati skrivene“, ocenio je Petković.

Pročitajte još:

Agim Čeku: OVK nema arhive, nemamo šta da otvorimo, nismo ništa sakrili

Opozicija snažno kritikuje kosovsku vladu zbog dogovora o otvaranju arhiva

Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane…

Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.