Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Petar Petković
FOTO: N1/Printscreen

Postignut je određeni napredak po pitanju nestalih, ali će se detalji javnosti pružiti na uvid za nekoliko dana, dok se ne „razrade svi mehanizmi“ tog dogovora, saopštio je u Briselu, Petar Petković.

Kosovska strana htela je da razgovara samo o pitanju nestalih, dok je Besnik Bisljimi bežao od svih ostalih tema, a što nije Petkovića sprečilo, kako sam kaže, da razgovara o listi od pet tema koje je juče izlistao – ZSO, pravosuđu, slobodi kretanja i energetici, uz nestale.

Štaviše, Besnik Bisljimi „slovo nije progovorio“ danas, kaže glavni srpski pregovarač u tehničkom delu razgovora.

„Ono što je apsolutno bilo primetno kada je u pitanju ZSO, pravosuđe, energetika, sloboda kretanja, i meni i gospodinu Lajčaku je da je gospodin Bisljimi apsolutno bežao od svih tih tema, jer nije želeo uopšte da razgovara na tu temu, dakle, pitanje kršenja sporazuma koji su postignuti u Briselu i zbog toga on danas nije došao sa svojim svojim ekspertima, za razliku od beogradske strane koja je došla sa ekspertima i fasciklama torbama i torbama i torbama materijala“

 Ljudi, oni beže od ovih tema koje su dogovorene i potpisane.

Za razliku od Petkovića, predstavnik prištinske delegacije, Besnik Bisljimi, iznosi drugačije navode.

Kazao je da se na sastanku razgovaralo samo o pitanju nestalih, ali i da je dogovoreno da se otvore vojne arhive u Beogradu, kao i arhive OVK. Bisljimi je medijima kazao da ne postoji arhiv OVK, ali da postoje „državne arhive za OVK na Kosovu“.

Petković dodaje da ga nespremnost Prištine da razgovara nije sprečila da on govori na tu temu i da objasni, kako kaže, koje su konsekvence kršenja postignutih sporazuma.

Priština je ta koja je stavila potpis na sve ovo sporazume, kazao je Petković, naglašavajući da je kosovska strana dužna da ih poštuje.

„Tri hiljade je šezdeset četiri dana kako nije formirana Zajednica srpskih opština. Oni 8 godina odbijaju da primene briselski sporazum i sve vreme ponavljamo kao papagaji, iz dana u dan, jer nam je to važno: ceo briselski sporazum, ceo dijalog, počiva na formiranju Zajednice sprskih opština, jer zajednica nema ostvarenje kolektivnih prava za sprski narod na KiM, jer nam je pre svega bitno da sačuvamo naš narod i zaštitimo njegovu bezbednost“, kazao je Petković.

Otkriva da je i danas spomenuo 93 registrovana incidenta protiv srpskog stanovništva, ali i nešto drugo. Podelio je putem telefona svojim sagovornicima – Lajčaku i Biljimiju snimak svog govora 20. avgusta u Kosovskoj Mitrovici prilikom polaganja kamena temeljca za univerzitetsku zgradu.

Navodno je ovaj govor poslužio kao obrazloženje da se Petkoviću pre pet dana ne dozvoli naredna poseta – a zbog „zapaljivih i provokativnih izjava“.

„Razlog za to što su zabranili moju posetu Kosovu i Metohiji je što sam davao zapaljive i provokativne izjave“, otkrio je Petković.

Na Petkovićevo pitanje šta je kazao i gde, dobio je odgovor da je navodno na polaganju kamena temeljca za zgradu rektorata rekao kako će se Srbija „boriti za KiM do poslednje kapi krvi“.

„Znate ovde nije reč o tome šta vi mislite da sam ja mislio, nego hajde da se vratimo tome da razgovorama o činjenicama. Imao sam integralni govor na telefonu koji sma pustio i g. Lajčaku i Bisljimiju“, preneo je novinarima u Briselu Petković atmosferu sa sastanka.

Svoj govor je okarakterisao kao pristojan, naglašavajući da je samo govoriol o tome šta je Srbija uložila na Kosovu i Metohiji Ostao je pri tvrdnji da nije prekršio nikakav sporazum. Razgovori na ekspertskom nivou nastaviće se u drugoj polovini oktobra.

O današnjim razgovorima u Briselu, oglasio se i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, koji je i prisustvovao sastanku, Miroslav Lajčak.

„Upravo smo završili dvodnevni naporan rad i intenzivne razgovore sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije. Stavovi o brojnim hitnim pitanjima i dalje su udaljeni. Predstoji mnogo posla“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

Beogradska i prištinska delegacija od juče borave u Briselu, gde su se prvo u odvojenim susretima sastali sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

O tome šta su glavni pregovarači poručili nakon ovog sastanka čitajte u:

Petković: Bez pomirenja srpskog i albanskog naroda nema stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.