Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane da podržava ilegalne strukture

Izvor: Kosova Sot (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Potpredsednik vlade Besnik Bisljimi (Bislimi) na konferenciji za novinare govorio je o dvodnevnim sastancima koje je u Briselu imao sa srpskom stranom i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. Bisljimi je rekao da je srpska strana pristala na otvaranje državne arhive. On je takođe rekao da je raskid ugovora o registarskim tablicama koji je imao rok važenja, Evropska unija protumačila kao kršenje sa kosovske strane.

„Tokom trilateralnog sastanka, srpska strana je izjavila da se slaže sa otvaranjem svih arhiva, prema njima, znači državnim arhivama za Kosovo koje imaju veze sa OVK. Mislim da je to u našem interesu jer se većina masovnih grobnica za koje se tvrdi da su posmrtni ostaci preko 1600 građana nalazi na ovim grobljima, o čemu srpski vojni arhivi imaju podatke“, rekao je on.

Kazao je da je neobnavljanje ugovora o registarskim tablicama protumačeno od strane EU kao kršenje sporazuma sa kosovske strane.

„Veliki deo problema s kojima se suočavamo su neke odluke koje su donešene u prošlosti i koje EU koristi kao argument. Početkom septembra 2020. godine, Vlada Kosova je prestala sa izdavanjem tablica KS. Ideja je bila da strane pronađu prelazno rešenje nakon 15. septembra, evropska strana je to protumačila kao jednostrano kršenje sa strane Kosova. Tvrdio sam da to nije prekršaj jer se tablice na Kosovu izdaju na godinu dana, a ugovor je istekao 15. septembra, stoga bi bilo nezakonito izdavati tablice sa KS jer ne bi imale punu godinu važenja. Stoga ovo ne vidimo kao kršenje sporazuma, Kosovo je u potpunosti poštovalo ovaj sporazum”, rekao je Bisljimi.

Glavni kosovski pregovarač u dijalogu rekao je da Petkoviću neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo sve dok nastavlja da provocira i podržava ilegalne strukture.

„Uskraćivanjem dozvole za posetu Petkoviću prošle subote, celom timu srpske strane je dozvoljeno da poseti osim njega, tvrdili smo da je Petković koristio provokativni jezik i učestvovao u otvaranju ilegalnog objekta i da je koristio svoje posete da bi ojačao i podržao ilegalne paralelne strukture, pa mu neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo osim ako se na terenu ne dese neka poboljšanja“, rekao je on.

Bisljimi je govorio i o moratorijumu prema Vašingtonskom sporazumu, za koji je rekao da je jednogodišnji moratorijum prošao.

„Moratorijum je imao jednogodišnji mandat koji je istekao 4. septembra, a moratorijum je ograničio članstvo u međunarodnim organizacijama, a ne obaveze za priznavanje“, rekao je on.

KoSSev: Odgovorio je odmah Petar Petković, sa suprotnim tvrdnjama, između ostalih i da je Priština konačno priznala postojanje arhiva „OVK“. O tome šta je kazao, čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.