Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Foto: Instagram/petarpetkovic.kim

„Poruke Besnika Bisljimija, koje dolaze nakon razgovora, samo su nastavak politike provokacija i Beograd se na njih neće osvrtati, niti će od razgovora ikada bežati, onako kako je prištinski pregovarač bežao od svih tema za pregovaračkim stolom koje su bile pokrenute, od teme ZSO, energetike, pravosuđa, do tema slobode kretanja i registarskih tablica“, oglasio se odmah nakon današnje konferencije za medije Besnika Bisljimija u Prištini posle povratka iz Brisela – Petar Petković.

Glavni kosovski pregovarač u dijalogu kazao je da Petkoviću neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo „sve dok nastavlja da provocira i podržava ilegalne strukture“, a izjava se odnosila na to što je Petković nedavno položio kamen temeljac za novu zgradu rektorata u Kosovskoj Mitrovici.

„Uskraćivanjem dozvole za posetu Petkoviću prošle subote, celom timu srpske strane je dozvoljeno da poseti osim njega, tvrdili smo da je Petković koristio provokativni jezik i učestvovao u otvaranju ilegalnog objekta i da je koristio svoje posete da bi ojačao i podržao ilegalne paralelne strukture, pa mu neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo osim ako se na terenu ne dese neka poboljšanja“, rekao je Bisljimi ranije danas.

„Na pretnje trajnom zabranom poseta prostoru Кosova i Metohije Priština šalje poruku da joj nije stalo do dijaloga“, odgovorio je Petković.

„Lažne optužbe da sam prilikom bilo koje posete koristio jezik mržnje ili provokacija, lako su proverljive, jer postoje audio i video zapisi svakog mog obraćanja na КiM, u šta se uverio i gospodin Miroslav Lajčak, ali i Bisljimi kojima sam tokom jučerašnjih razgovora pustio integralnu verziju mog obraćanja na polaganju kamena temeljca u Кosovskoj Mitrovici. Na takav evidentan dokaz, Besnik Bisljimi samo je zaćutao“, ponovio je sa druge strane direktor Kancelarije za KiM ono što je medijima kazao i juče u Briselu.

Poslednja runda tehničkih razgovora u Briselu između Beograda i Prištine pokazala je apsolutnu nespremnost prištinske strane za dijalog i pregovore o ključnim problemima u implementaciji i kršenju do sada postignutih sporazuma, takođe je ponovljena ocena direktora Kancelarije za KiM, od juče.

I dok Bisljimi svojoj javnosti saopštava da je srpska strana pristala na otvaranje državne arhive, koje uključuju i vojne arhive u vezi sa „OVK“, te da je to u interesu Kosova, Petković tvrdi suprotno:

„Ono što je važno jeste da je napravljen pomak po pitanju nestalih i da je Priština konačno priznala postojanje arhiva UČК i pristala na njihovo otvaranje, čime one više neće ostati skrivene“.

To je pitanje na kome Beograd insistira od samog početka pregovora, jer smatra da sudbina nestalih ne sme biti poligon za bilo kakve politizacije, zbog čega je srpska strana i tokom poslednje runde pregovora predložila jasne mehanizme za saradnju na ovom polju, naveo je takođe.

„Porodice žrtava imaju pravo i interes da pronađu svoje najmilije i Beograd je do sada u tom pravcu dao nemerljiv doprinos pretražujući 22 lokacije i na taj način, odgovarajući na sve do sada pristigle zahteve, među kojima je i poslednja Кiževak. Zbog toga je današnja poruka iz Prištine da je Beograd neozbiljan u zahtevima za pretragu lokacija na Кosovu i Metohiji vrhunac cinizma i pokazuje jednostrani pristup ovoj važnoj temi“, istakao je Petković.

Beograd je spreman za nastavak saradnje i očekujemo da se našim ekspertskim timovima omogući pretraga 9 lokacija za koje postoje utemeljena saznanja da kriju posmrtne ostatke Srba, poručio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.