Opozicija snažno kritikuje kosovsku vladu zbog dogovora o otvaranju arhiva

Izvor: Koha (Tekst je izvorno peveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Nakon PDK-a, i LDK i AAK su oštro reagovali na stav Vlade da otvori arhive između Kosova i Srbije.

Reagovao je poslanik LDK-a Driton Seljmanaj, rekavši da svako ko tvrdi da OVK ima „arhivu“, deluje protiv Kosova i pao je u zamku Srbije.

„Svako ko tvrdi da postoji ‘arhiva’ OVK i obećava da će je otvoriti, deluje protiv Kosova i pao je u zamku šovinističke agende Srbije. Takav napor je odavno zakasnio, ali nikada sa albanske strane nije bilo ljudi koji su pristali da uđu u ovu izuzetno zlonamernu agendu za našu zemlju. Svi treba da znaju da je rat Oslobodilačke vojske Kosova najuzvišenija vrednost albanskog naroda i da će kao takav biti očuvan i zaštićen od strane svakoga ko mu pokuša nauditi, bilo da je reč o premijeru ili potpredsedniku Vlade Kosova“, napisao je Seljmanaj na Fejsbuku.

U međuvremenu, Palj Ljekaj je rekao da su Kurti i njegovi profesori, aludirajući na Besnika Bisljimija, našli zajednički jezik sa Srbijom ne radi međusobnog priznavanja, niti za ratne zločine, masakre, pravdu za žrtve, već za OVK.

Ljekaj je rekao i da je OVK za Kurtija jednaka arhivama srpske vojske i policije, ubilačke i zločinačke, izjednačena sa patnjom naroda koji je bio potlačen, proganjan, ubijan i silovan od strane Miloševića i onih koji su mu služili.

Nakon dvodnevnog sastanka delegacije Kosova i Srbije u Briselu, potpredsednik vlade Besnik Bisljimi saopštio je ranije tokom dana da su se sa srpskom stranom dogovorili o otvaranju svih arhiva. Takva izjava izazvala je mnoge reakcije opozicije OVL i OVK.

Hodžaj: Otvaranjem arhiva žrtva se izjednačava sa agresorom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da se sporazumom o otvaranju arhive između Kosova i Srbije žrtva izjednačava sa agresorom.

Hodžaj je dalje napisao na Fejsbuku da ni u svom najgorem snu nije mogao da doživi ovaj dan.

„Ni u najgorem snu nisam mislio da ću doživeti ovaj dan, kada Vlada Kosova legitimizuje laži Srbije, podižući srpske duhove tobože za arhive OVK. Ovo je izjednačavanje žrtve sa agresorom i poređenje OVK sa srpskom vojskom! Greške Kurtijeve vlade u spoljnoj politici su alarmantnih razmera, ozbiljno ugrožavajući nasleđe našeg oslobodilačkog rata i naše državljanstvo“, napisao je Hodžaj na Fejsbuku.

Nakon dvodnevnog sastanka delegacije Kosova i Srbije u Briselu, potpredsednik vlade Besnik Bisljimi saopštio je ranije tokom jučerašnjeg dana da su se sa srpskom stranom dogovorili o otvaranju svih arhiva. Takva izjava izazvala je mnoge reakcije opozicije OVL i OVK.

KoSSev: Opširnije o prekjučerašnjim razgovorima u Briselu, čitajte u:

Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane…

Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.