Agim Čeku: OVK nema arhive, nemamo šta da otvorimo, nismo ništa sakrili

Agim Čeku (Gazeta Express)
Agim Čeku (Gazeta Express)

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Bivši komandant glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova Agim Čeku govorio je o postojanju ili nepostojanja arhive OVK, za koju je prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi izjavio da su se sa srpskom stranom dogovorili o otvaranju državnih arhiva, uključujući i one za OVK, na sastancima 7. i 8. oktobra u Briselu.

Bivši komandant OVK Agim Čeku rekao je da ne postoje takve arhive, jer je Kosovo uvek bilo otvoreno i to je nešto besmisleno.

„Ne, OVK nema takve arhive, ima državnu arhivu, ali nemamo apsolutno ništa da otvorimo, uvek smo otvoreni, nema ništa što smo sakrili, tako da je to nešto besmisleno“, rekao je on za Infokus.

Bivši komandant glavnog štaba OVK dalje navodi da nema takve arhive i da ceo svet zna ko je agresor, a ko žrtva i da OVK nije imala ni takvu politiku, ni takve kriminalne radnje.

„Takve arhive apsolutno ne postoje i ne bi ni postojale, jer su zločini bili sistematski, struktuisani u Srbiji, koje je počinila država, a OVK nije počinila takve zločine i stoga ne postoji takva arhiva. Ravnopravnost među njima ne može da se dovode u pitanje, jer ceo svet zna da je zločine Srbija počinila na sistematičan, strukturisan, organizovan način, izvršen od strane državnog aparata, dok OVK nije imala ni takav cilj, ni takvu politiku. Niti takvu akcije“, rekao je Čeku.

Agim Čeku je takođe izjavio da Srbija može slobodno da dođe da pogleda državne arhive, jer nema ništa, ali ako se srpski arhivi otvore, rekao je da će veliki srpski zločini koji su počinjeni biti dokumentovani i da će pomoći optuženim vođama OVK iz haških specijalizovanih veća.

„Nema ništa, neka Srbija dođe i pogleda državnu arhivu, jer ne postoji ništa što se može povezati jer se ništa nije dogodilo. Ali ako se otvore arhive Srbije, a treba da ih otvore, ili kad god se otvore srpski arhivi, naravno da će veliki zločini biti dokumentovani i naši drugovi u Hagu će pomoći, jer će se videti ko je agresor, zločinac, ono što su počinili su jezivi zločini, dok sa naše strane ne postoji ništa slično i ne postoji ništa što Kosovo krije, jer je naš rat bio oslobodilački rat i ništa što smo uradili nije skriveno od javnosti, bilo lokalnom ili čak međunarodnom“, zaključio je Čeku za Infokus.

U međuvremenu, direktor takozvane „Kancelarije za Kosovo“, Petar Petković, izjavio je da je važno da je postignut napredak po pitanju nestalih osoba i da je Priština konačno priznala postojanje arhive OVK. izazvalo je mnoge reakcije na Kosovu.

KoSSev: Opširnije o prekjučerašnjim razgovorima u Briselu, čitajte u

Opozicija snažno kritikuje kosovsku vladu zbog dogovora o otvaranju arhiva

Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane…

Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.