Paljenje badnjaka u hramu Sv. Dimitrija, sveštenstvo pozvalo na mir

Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je organizovano tradicionalno Povečerje sa osvećenjem i paljenjem Badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Ispred ovog hrama okupljeno je više stotina građana. U iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika građani su počeli da se okupljaju ispred hrama čak i sat ranije.

Premda je bilo najavljeno da će liturgiju služiti vladika raško prizrenski Teodosije, služi je starešina hrama Milija Arsović, uz ostale sveštenike.

Iako najavljen, vladika Teodosije nije bio u hramu. Kako javlja Zubin Potok info, vladika se nalazi na ceremoniji paljenja badnjaka u Zubinom Potoku, ispred hrama Sv. Trojice, gde se takođe danas uputio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Od zvaničnika viđen je predsednik PO Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, koji je i pokrovitelj zakuske koja je upriličena za vernike. Ostali čelnici Srpske liste iz grada nisu bili viđeni još od raspuštanja barikada.

On je takođe ispred crkve naložio i osveštao badnjak zajedno sa Aleksandrom Spirićem.

Nalaganje badnjaka pratio je veliki vatromet.

U svojoj besedi u hramu Arsović je pozvao na mir i zdravlje u svim porodicama.

„Treba da gradimo mir, prvo da mi pojedinačno budemo mirni, da nosimo mir i radost sa sobom, a onda da gradimo i mir sa braćom našom, da gradimo mir sa porodicom našom, da budemo radosni kao što to naš blogomladenac koji se rodio u Vitlejemskoj pećini, traži od nas“, kazao je prota.

Nakon paljenja badnjaka, deliće se kuvano vino i rakija, kao i posluženje, pre svega voće, a nakon toga u hramu crkveni hor održaće koncert.

Osvećenje i paljenje badnjaka danas je organizovano i ispred drugih pravoslavnih hramova širom srpskih sredina na Kosovu.

Badnjak će biti zapaljen i u Zubinom Potoku i Zvečanu ispred crkve Sv. Trojice, odnosno crkve Sv. Đorđa.

Paljenju Badnjaka u Zubinom Potoku prisustvovaće direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. On će u ponoć otići i u manastir Banjska, gde će se održati Božićna liturgija.

Na Kosovu će boraviti i sutra, a položajnik je porodici Vasić iz Zvečana.

Badnje veče porodice dočekuju u svojim kućama.

Opširnije o obeležavanju Badnjeg dana pročitajte ovde:

 

Badnji dan u Metohiji

 

Gračaničani sa podmlatkom u badnjake: Za nas najbitnije da se molimo i nastavimo tradiciju

 

Božićna poslanica: Srbima na KiM da se obezbede univerzalna prava, a mir vrati u područja zahvaćena ratnim požarom

 

Podeljeni novogodišnji paketići mališanima na KiM

 

Radno vreme ustanova i trgovina za vreme božićnih praznika

 

Danas je Badnji dan: Da zavladaju ljubav, božićna dobra volja i mir koji prevazilazi svaki um

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.