U ponoć premijerno objavljen spot „Božićna svetlost“

Danas je Božić. Hrišćani se pozdravljaju uz tradicionalan pozdrav – „Mir Božji – Hristos se rodi“. U susret Božiću i nova pesma i spot. Humanitarnog je karaktera, za Narodne kuhinje na Kosovu.

Važi za najradosniji hrišćanski praznik. Posebno mu se raduju deca.

Uz blagoslov srpskog patrijarha Porfirija, premijerno je u ponoć objavljena nova pesma „Božićna svetlost“, autorke Ljiljane Popović, odnosno spot u režiji Hadži Aleksandra – Đurovića, koja je okupila grupu umetnika i dece.

Pesma je urađena u tradicionalnijem stilu, sa inspiracijom u Grčkim Božićnim kalandama (koralima) koje se mogu naći i u srpskoj folkloristici, prvenstveno na Кosovu i Metohiji.

„Pesma i spot su humanitarnog karaktera, usmereni ka deci sa Кosova i Metohije, sad kada im je najviše potrebno. Uvek mi je čast i radost da radim sa decom. Pesma je jednim delom posvećena i našem dragom Mitropolitu Amfilohiju koji je rođen na Božić, i veoma je bio vezan za Кosovo i Metohiju“- izjavila je autorka pesme koja je svoj umetnički stil izgradila kao solista, poeta i autor uz grupu „Živa voda“.

Reditelj spota hadži Aleksandar Đurović, posle uspeha sa filmom o Svetoj Petki, nastavlja svoj duhovno istraživački put.

„Velika mi je čast da svojim skromnim doprinosom učestvujem u realizaciji spota Božićna svetlost i time podržim ovu humanitarnu akciju. Rad na ovakvom projektu u susret Božiću daje posebnu motivaciju i nadam se da će doprineti što većem odazivu da se daruju deca i narodna kuhinja na Кosovu i Metohiji, posebno u ovim vremenima kada je našem narodu tamo potrebna svaka vrsta podrške, a pre svega duhovna snaga“, rekao je reditelj povodom ovog projekta.

U spotu osim autora i vokala Ljiljane Popović, učestvuju i glumci: Milena Predić, Andrej Šepetkovski i Viktor Savić, muzičari vizantijskog hora Mojsije Petrović, kompozitor Milutin Popović Zahar, književnica Ljiljana Habjanović Đurović i dečiji horovi crkve Sv. Đorđa pod upravom Irine Vojvodić i Dečijeg kulturnog centra kojim diriguje Nevena Ivanović i još nekoliko gostiju iznenađenja.


Vernicima i svima onima koji danas proslavljaju Božić, želimo ono što i same reči kažu: „Mir Božji, Hristos se rodi!“ Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.