Veliki sajber napad Srbije na Kosovu: Hakovane ključne institucije

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovske institucije pogođene su snažnim sajber-napadom koji dolazi iz Srbije. Sistem e-pošte je potpuno hakovan. Ekspres je objavio da je kosovska vlada uputila obaveštenje kosovskim ambasadama o tom napadu. Hakovani su zvanični državni imejlovi, i plaši se da bi se ovaj napad mogao proširiti.

Vlada je obavestila sve institucije da su imali masovni napad iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

„Želeli bismo da vas obavestimo da smo danas u 10 sati imali ogroman sajber napad i to je još uvek u toku. Napad je veoma organizovan i dolazi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sada dok vas obaveštavamo, počelo je i iz Makedonije,“ navodi se u izjavi u koju je iz Vlade Gazeta Express imala uvid.

KoSSev: Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, potvrdilo je ovu informaciju na svom Twitter profilu. Oni navode da je do napada došlo juče.

„Juče je sistem Ministarstva spoljnih poslova Kosova bio pod sajber napadom. Relevantne institucije su reagovale i rade kako bi sistema za komunikaciju ostao siguran i radio ispravno. Prvi saznanja istrage ukazuju na to da napad dolazi uglavnom iz Srbije i Bosne i Hercegovine,“ navodi se u kratkom obaveštenju.

Cilj ovog napada bila je zvanična komunikacija zvaničnika kosovskih institucija preko elektronske pošte, uglavnom diplomatskih zvaničnika.

„Napad je izgleda imao za cilj da ne dozvoli formalnu komunikaciju sa institucijama Kosova preko zvaničnog e-mail-a,“ navodi se u saopštenje koje je vlada poslala državnim institucijama.

Vlada je, kako je navedeno u saopštenju za medije, preduzela korake da održi elektronsku poštu u finkcionisanju.

„Agencija za informaciono društvo ASHI sprovela je sve neophodne intervencije kako bi se održalo funkcionisanje usluge zvanične elektronske pošte i da bude u koordinaciji sa odeljenjem za visokotehnološki kriminal u kosovskoj policiji.“

Plaše se da se ova invazija može proširiti i na druge elektronske usluge.

„Ovaj sajber napad se može proširiti na druge elektronske onlajn servise i druge institucije, tako da Agencija za informaciono društvo ASHI, u okviru ljudskih i tehničkih kapaciteta koje poseduje, posvećena je sprečavanju mogućih posledica ovog napada“ .

Ambasade su takođe najavile da je elektronska komunikacija službenim imejlovima sa onim zemljama koje su izvor sajber napada bila ograničeni posle intervencije koje su napravljene.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.