Lazarević: Građani sa Severa razočarani sporazumom – nova potvrda povlačenja Srbije

Reakcije srpske zajednice na Kosovu u vezi sa energetskim dogovorom Beograda i Prištine su „skoro jednoobrazne, ako se izuzmu uski krugovi oko Srpske liste. Strana koja gubi najviše jesu upravo Srbi sa Severa“, ocenila je urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević, u Danu uživo na N1. Kaže da su građani razočarani jer najnoviji dogovor tumače kao potvrdu novog povlačenja Srbije sa Kosova.

Kosovo i Srbija su usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU, objavio je juče na Tviteru specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, nakon najnovijeg susreta glavnih pregovarača u Briselu.

Nije potpisan novi sporazum, već garancija za primenu postojećih

Urednica KoSSev portala pojašnjava da ono što je juče dogovoreno ne predstavlja novi sporazum, već samo garanciju za primenu energetskih sporazuma, pre svega onog iz 2015. godine.

Lazarević, govoreći o reakcijama, kaže da je, što se tiče srpske zajednice, primarni fokus na Srbima sa Severa.

„Reakcije su skoro jednoobrazne, ukoliko se izuzmu uski krugovi oko Srpske liste. U tu najširu grupu spadaju oni koji se usuđuju da nešto javno kažu ili koji će vam privatno reći, a to je da strana koja nije dobila, strana koja gubi najviše – jesu upravo Srbi na Severa. Sporazum, dva najvidljivija negativna efekta na osnovu komentara sugrađana su što struja posle dve decenije počinje da se plaća, ali ono što je mnogo bitnije i mnogo teži negativni efekat je komentar da je ovo nova potvrda povlačenja Srbije, razočaranje koje primećujem kod mnogih sugrađana“, kaže ona.

Lazarević navodi da je upravo energetika ono čega se Srbi na Severu najviše plaše u pogledu „povlačenja Srbije“:

„Odnosno energetska postrojenja i u srcu svega Valač, a potom i Gazivode. Te najneuralgičnije tačke i najveća bogatstva koje Srbi na Severu vide kao deo Srbije, a u vezi sa kojim sada zapravo komentarišu da i to odlazi u kosovski sistem“, navodi Lazarević.

Urednica KoSSev-a, međutim, dodaje i da ima komentara da „nastavak odliva srpskih institucija nije nikakvo iznenađenje“.

Motiv Prištine – potencijalni bankrot KEK, a Beograda – Pritisak EU zbog rata u Ukrajini

Što se tiče komentara iz Prištine, oni mogu da se svrstaju u dve grupe.

„Kao i u Beogradu, vlast očekivano hvali ovaj potez i svi oni koji podržavaju Aljbina Kurtija, a taj broj nije mali i to u smislu da je sačuvan suverenitet. U prvi plan se ističe to da je zapravo Kosovo našlo rešenje iz sigurno bezizlazne situacije u kojoj bi se našlo do kraja godine, a to je da nema dovoljno struje, da je to bio ogroman udar na budžet u svetlu nove svetske krize koja ide sa ratom u Ukrajini i da je kosovska vlast zapravo iskoristila poslednju šansu da sačuva institucije – KEK od bankrota, a da se samim tim sačuva vlast“, kaže ona.

Kaže da poznavaoci situacije na Kosovu znaju da je glavni motiv kosovskog premijera bio upravo to da se hitno krene sa rešavanjem pitanja energetike.

Sa druge strane, tvrdi da se postavlja pitanje – zašto bi Beograd žurio, ukoliko bi Kosovo kao pregovaračka strana sasvim sigurno bilo u toj vrsti bezizlazne situacije.

Ona, međutim, navodi, da se u prethodnim danima moglo čuti i da je Beograd bio takođe pod pritiskom, pre svega EU i to zbog rata u Ukrajini, te da je srpska vlast bila „saterana“ da se dođe do postizanja novog dogovora.

Komentarišući sam tekst dokumenta, kaže da je mnogo toga nejasno.

„Ono što možemo da čujemo od zvaničnika iz Beograda je da nema retroaktivnog plaćanja struje, da se uspostavlja novi sistem. Sa druge strane, građani su spremni na to da je novina sprovođenja sporazuma o energetici plaćanje struje“, navela je urednica KoSSev-a.

Lazarević je istakla da to što se na Severu Kosova nije plaćala struja, u Prištini, ali i u centralnoj Srbiji, pojednostavljeno tumačeno samo kao da Srbi ne plaćaju struju.

„Na Severu Kosova ima i građana koji nisu srpske nacionalnosti. Štaviše, znala sam i slučajeve da su i Albanci svoje poslovne i životne aktivnosti vezivali uz Sever, jer se nisu plaćali računi za struju. Naročito su cvetali ti ilegalni, polu-ilegalni, pa i legalni poslovi, a gde se zahtevala velika potrošnja struje“, rekla je urednica KoSSev-a.

Opozicija i u Beogradu i Prištini tumači dogovor kao izdaju

Dodaje da značajan broj reakcija dolazi sa strane kosovske opozicije.

„Oni zapravo u sličnom tonu komentarišu kao i srpska opozicija beogradsku stranu – da se radi o izdaji. S tim da su to potpuno različiti uslovi jer se u ovom slučaju Aljbin Kurti podseća na ono što je radio na čelu Samoopredeljenja dok su bili u opoziciji – da su bili jedni od najglasnijih protivnika donošenja sporazuma 2015. godine“, navela je Lazarević.

„Aljbin Kurti je podigao lestvicu vrlo visoku – u smislu da je suverenitet Kosova neupitan i da Srbija nema šta da pregovara o, kako to Priština vidi, unutrašnjim pitanjima Kosova i na kontu čega je i došao na vlast. U tom smislu se u negativnom kontektstu tumači svaka vrsta kompromisa, a kompromis za ove Albance koje kritikuje je i samim tim to što je došao u situaciju da razgovara o onome što predstavlja resurs Kosova, gde se zapravo energetska postrojenja vide kao isključivo vlasništvo Kosova“.

Pročitajte još:

Koha: RUE u petak o licenci za „Elektrosever“

Petković: Bisljimi rekao Lajčaku da će posle energetskog sporazuma biti spreman za razgovore o ZSO

Direktor borda KOSTT-a: Sporazum sa Srbijom uštedeće Kosovu više od 100 miliona evra u drugoj polovini godine

Bivši direktor KEK-a sumnja da će Srbija poštovati energetski sporazum

Baton Hadžiju: Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi su od danas izdajnici albanskog naroda

Reakcije na sporazum o energetici: MZ pozdravlja i hvali Lajčaka, za opoziciju vlast izdajnička

Briselska mapa puta

SL pozdravila sporazum, najavila nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje

Lajčak optimista da će se tokom njegovog mandata postići dogovor BG-PR

Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO

Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup Valaču

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.