Direktor borda KOSTT-a: Sporazum sa Srbijom uštedeće Kosovu više od 100 miliona evra u drugoj polovini godine

FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Direktor Borda Operatora sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Jeton Mehmeti rekao je da će sporazum od utorka uštedeti Kosovu preko 100 miliona evra troškova predviđenih za drugu polovinu 2022. godine.

Kosovo i Srbija su u utorak u Briselu odobrile mapu puta za sprovođenje energetskih sporazuma na severu Kosova. Dve zemlje usvojile su mapu puta za sprovođenje energetskog sporazuma na severu. Dogovor je postignut 2013. godine, ali nije sproveden. Reč je o energiji koju Srbi troše na severu i ne plaćaju. Sporazumom je predviđeno da Regulatorna kancelarija za energetiku izda dozvolu za snabdevanje „Elektroseveru”, koji će se baviti radom u četiri opštine na severu.

Prema Mehmetijevim rečima, samo ove godine do aprila trošak utrošene i neplaćene energije u četiri severne opštine iznosio je 25 miliona evra. On je rekao da postoji rizik od daljeg poskupljenja energenata i da to ne omogućava pogodnost plaćanja struje građanima na severu sledeće zime.

„Cena energije danas 21.06.22. na međunarodnim berzama bila je oko 300 evra po MVh. Nalazimo se u letnjoj sezoni sa nastavkom energetske krize tokom hladnih meseci ova cena može porasti i iznad 500% (prošle godine sa 50 evra MVh je dostiglo do 700 evra MVh). Dakle, nemamo komfor da u zimu uđemo sa severom na plećima budžeta Republike Kosovo ili bilo kog javnog preduzeća. Nepoštovanje sporazuma, licenca se oduzima!” napisao je na Fejsbuku.

Skoro 120 miliona evra potrošeno je od 2012. na energiju koju su potrošili građani četiri opštine na severu sa srpskom većinom. Ali izvršna vlast je izrazila nadu da će u roku od godinu dana početi prikupljanje sredstava, nakon postizanja sporazuma između Kosova i Srbije o primeni energetskog sporazuma koji je potpisan 2013. godine.

Povezane vesti: 

Bivši direktor KEK-a sumnja da će Srbija poštovati energetski sporazum

Baton Hadžiju: Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi su od danas izdajnici albanskog naroda

Reakcije na sporazum o energetici: MZ pozdravlja i hvali Lajčaka, za opoziciju vlast izdajnička

Briselska mapa puta

SL pozdravila sporazum, najavila nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje

Lajčak optimista da će se tokom njegovog mandata postići dogovor BG-PR

Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO

Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup Valaču

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.