Reakcije na sporazum o energetici: MZ pozdravlja i hvali Lajčaka, za opoziciju vlast izdajnička

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Nakon današnjeg sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine na kom je postignut dogovor o energetici na Severu, pristižu brojne reakcije međunarodnih, kosovskih i srpskih zvaničnika. Dok međunarodni predstavnici listom pozdravljaju hvaleći i Miroslava Lajčaka, deo kosovske i srpske opozicija kritikuje Kurtijevu, odnosno Vučićevu vlast. Zajedničko i jednima i drugima jeste to da srpskog predsednika, odnosno kosovskog premijera i stranke pod njihovim uticajem – optužuju za izdaju. Vlast očekivano pohvaljuje svoje postupke.

Međunarodni predstavnici se zahvaljuju Lajčaku, Borelj lično čestitao Vučiću i Kurtiju

Glavna poruka međunarodnih zvaničnika jeste podrška i pozdravljanje postignutog dogovora.

Prva poruka podrške stigla je iz EU, koja je pozdravila usvajanje Mape puta koju vidi kao korak napred u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u korist svih građana.

„Evropska unija je zatražila od Sekretarijata energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana između Elektrosevera i KEDS-a, Kosovske kompanije za distribuciju energije“, poručili su u saopštenju.

Poruku podrške poslao je i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode poručivši da je sada neophodna brza implementacija dogovora.

„Zaista dobra vest! Čestitam zainteresovanim stranama, a posebno specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na njegvim kontinuiranim naporima da obezbedi kompromisna rešenja. Ono što je sada potrebno je brza implementacija mape puta“, poručio je Rode na Tviteru.

Čestitke Lajčaku uputila je i Evropska izvestiteljka Viola fon Kramon.

„Dobre vesti iz dijaloga koji vodi Brisel. Posle godine tenzija, imamo konkretan akcioni plan za sprovođenje energetskih odredbi iz 2013. godine koje će olakšati energetsku situaciju na severu Kosova. Puno poverenje u Miroslava Lajčaka da ide u korak sa napretkom“, poručila je fon Kramon na Tviteru.

Potpisivanje sporazuma pozdravila je i američka ambasada u Prištini je on „dokaz da kada se Kosovo i Srbija angažuju sa kreativnošću i fleksibilnošću, građani obe zemlje imaju koristi“.

„Današnji sporazum o energetskoj mapi puta je dokaz da kada se Kosovo i Srbija angažuju sa kreativnošću i fleksibilnošću, građani obe zemlje imaju koristi. SAD pozivaju obe zemlje da nastave da se oslanjaju na ovaj uspeh kroz hitan, otvoren angažman u dijalogu koji vodi EU“, poručila je ambasada na Tviteru.

Portparol nemačke vlade Štefan Hebestrajt ponovio je poruku nemačkog kancelara Šolca – Nemačka u potpunosti podržava sledeće korake ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom u telefonskom razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz predsedništva sa Andrićevog venca.

Istu poruku preneo je i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a, Karolin Ziadeh pozdravila je takođe usvajanje „mape puta“ o primeni energetskih sporazuma.

„Od vitalnog je značaja da strane ispune svoje obaveze da obezbede blagovremenu i potpunu implementaciju i rade na napretku u vezi sa svim ostalim otvorenim pitanjima ka normalizaciji odnosa“, rekla je Ziadeh.

Podršku sporazumu dao je i premijer Albanije Edi Rama, poručivši da je to pravi put.

Kosovska strana: Različita mišljenja – od „očuvanog suvereniteta“ do napuštanja sopstvenih principa Samoopredeljenja

Kosovski premijer Aljbin Kurti ovaj sporazum nazvao je dobrim i kazao da je on rezultat rada Vlade koju vodi.

„Ovo je rezultat našeg neumornog rada i naših principijelnih stavova zasnovanih na zakonu i ustavnosti Kosova, na osnovu naših pravila, konačno je došlo do dogovora o sprovođenju mape puta koja će omogućiti naplatu energije koja se troši severno od reke Ibar“, rekao je Kurti.

I Vjosa Osmani hvali.

„Napredak koji je danas postignut u dijalogu Kosova i Srbije kroz postizanje sporazuma o energetskoj mapi puta je od ključnog značaja. Kao i uvek, Kosovo je pokazalo da je konstruktivno i aktivno uključeno u ovaj proces. Sada je implementacija ključni korak napred!“ – poručila je kratko na Tviteru.

Novinar Baton Hadžiju tvrdi da su premijer Aljbin Kurti i zamenik premijera Besnik Bisljimi od danas izdajnici albanskog naroda.

Kurti je danas počinio prvi čin izdaje Kosova, navodi uz to da će, prema njegovim rečima, od sada biti više sporazuma u ​​cilju stvaranja srpske autonomije na Kosovu.

„Samo prvi čin izdaje spada u dimenzije egzistencijalnog užasa, jer onda dolaze druge izdaje koje onda sve češće izgledaju uobičajenije. Dakle, sada kada je Aljbin Kurti počinio prvi čin izdaje zemlje sporazumom o energetici, sve češće ćemo viđati sporazume koji imaju za cilj stvaranje srpske autonomije na Kosovu“, napisao je Hadžiju. Opširnije u posebnoj vesti.

Glavni pregovarač i zamenik kosovskog premijera Kosova Besnik Bisljimi, ujedno i glavni pregovarač je za RTK večeras kazao da je postignuti sporazum „samo putokaz“ za korake koje treba preduzeti do normalizovanja pitanja.

„Imovinska pitanja se uopšte ne obrađuju. To je samo vodič za korake koje treba preduzeti da se ovo pitanje normalizuje. Takođe smo objavili vodič, nijedna imovina se ne pominje ni jednom rečju, jer je vodič ili polazna tačka zakonodavstvo Kosova koje priznaje KEDS- kao monopolistu u pružanju usluga distribucije na Kosovu“, kazao je.

Bisljimi je odgovorio i na kritike: “Nismo prihvatili sporazum. Dogovor je tu. Problem je bio što je sporazum kada je potpisan bio loš i mi smo to javno rekli i protivili smo se jer u trenutku kada o njemu pregovarate imate prostora za pregovore i mislimo da je to štetan sporazum, ali je i njegova primena bila je još više štetna. Ono što smo uradili sa današnjim uputstvima je da smo vratili situaciju u normalu, ali bez reči da je sporazum dobar“, rekao je on.

Lider AAK Ramuš Haradinaj sporazum takođe smatra pozitivnim, jer „ne utiče na suverenitet Kosova“. Poručio je i da „ako srpska strana sprovede mapu puta, situacija će biti bolja nego sada“.

Međutim, prema mišljenju PSD-a, sporazum je „napredak po pitanju autonomije Severa“.

„Energetska mapa puta nam je pokazala put kojim ovaj dijalog ide. Koordinate konačnog sporazuma su već isplivale na površinu. Nije ostalo prostora za nagađanja i spekulacije. Niti za tumačenja. Ono što je poznato jeste da nijedan sporazum koji se fokusira na mir među narodima ne dozvoljava stvaranje autonomnih entiteta u državnom prostoru druge zemlje. Zajednica opština sa srpskom većinom je u srcu ove političke prirode. Održavanje sukoba je hrana za autoritarne političare poput Kurtija i Vučića“, navodi se u saopštenju PSD-a, a prenose prištinski mediji.

Portparolka Socijaldemokratske partije Natira Kuči podsetila je da je Pokret Samoopredeljenje svojevremeno, dok je bio u opoziciji, energetski sporazum koji je danas postignut u Briselu ocenjivao kao legalizaciju uticaja Srbije na Kosovu, te da je „metamorfoza Samoopredeljenja iskorenjivanje svakog političkog principa i projekta iz njegove prošlosti“.

U sličnom tonu reagovao je i lider LDK Ljumir Abdidžiku:

„Vlada premijera Kurtija potpisala je danas mapu puta za sprovođenje energetskih sporazuma za sever zemlje. Ovaj vodič definiše sprovođenje dva preliminarna sporazuma, iz 2013. i 2015. godine – koje je Kosovo u to vreme zaključilo kako bi vršilo državni suverenitet na celoj svojoj teritoriji. Ali, premijer Kurti je u vreme kada su postignuta ova dva sporazuma opisao kao sporazume koji legalizuju uticaj Srbije na Kosovu. Danas građani Kosova moraju da čuju od njega da li će ova dva sporazuma, prihvaćena bez ikakvih promena i proglašena sa punim zaslugama, legalizovati ili ne uticaj Srbije na Kosovu“, naveo je u delu poruke na svojoj Fejsbuk stranici.

Srpski opstanak: Dogovor o energetici ostavlja narod na Severu Kosova u mraku

Građanska inicijativa Srpski opstanak poručila je da ni Beograd ni Priština nisu dijalog učinili transparentnim, te pozvala na objašnjenje sadržaja postignutog sporazuma.

„Od velike važnosti za dobrobit stanovništva na severu Kosova jeste da se odgovori i na sve nedoumice i nejasnoće koje kruže u javnosti u vezi sa ovim pitanjima. Građani na severu Kosova se prvenstveno pribojavaju da će nakon primene sporazuma biti prisiljeni da plaćaju neka navodna zaostala dugovanja za struju, kao i da li će biti obezbeđeno redovno snabdevanje električnom energijom tokom jeseni i zime“, navodi se u saopštenju ove inicijative.

Jakšić: Mala je ovo zemlja koliki su to izdajnici

Kritičan je i nekadašnji organizator skupa 1od5 miliona i član GI SDP „Oliver Ivanović“, pravnik Marko Jakšić.

„Od ne damo Valač do pustiće nas da uđemo u Valač kad bude nešto moralo da se popravlja na niskonaponskoj mreži. Mala je ovo zemlja koliki su to izdajnici! Šta misliš ko je izdajnik Petkoviću Petre? Ti ili ja? Кako li se osećaju preci danas?“, poručio je u reakciji na svojoj Tviter stranici.

Novi DSS sa Kosova: Dalje povlačenje srpskih institucija

Reakcija stiže i od novoformiranog Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije, koji takođe kritikuje ovaj sporazum kao nastavak Briselskog sporazuma kojim se srpske institucije povlače dalje sa Kosova, pod pritiskom EU, navode u pisanoj izjavi za KoSSev.

Naglašavaju da se sporazum ne dotiče najvažnijeg pitanja – imovine

„Ako se prisetimo svojevremenih najava da će Albanci upasti u Valač, može biti zabrinjavajuća odredba da КEDS i КOSTT (pod olakšicama EU, ako je potrebno) imaju pristup trafostanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju“, saopštava DSS.

„Otvoreno pitanje je i kako će realizacija ‘mape puta’ izgledati u praksi, jer se pokazalo do sada da postignute sporazume različito tumače kosovski Albanci i EU sa jedne strane i država Srbija sa druge i da se oni po pravilu realizuju na štetu Srba i Srbije“, naglasili su.

Inače nedavno formirani odbor „Nove Demokratske stranke Srbije Кosova i Metohije“, kao i opštinskog odbora ove stranke u Kosovskoj Mitrovici, prvi je korak obnove nakon što se DSS praktično raspao 2013.

Đorđević: Vučićeva izdaja

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević sporazum je nazvao „novom Vučićevom izdajom“.

„Dok se javnost zamajava Dijanom Hrkalović i Nebojšom Stefanovićem, drugostepenim kriminalcima iz Vučićeve piramide zla, Savom Manojlovićem i Željkom Mitrovićem i apsolutno nebitnom temom rijalitija i nacionalnih frekvencija, Vučić nastavlja da sprovodi svoju izdaju ključnih nacionalnih interesa Srbije. Današnjim usvajanjem mape puta za primenu energetskih sporazuma nastavio je da rasprodaje Srbe na Кosmetu kao na pijaci dobijajući zauzvrat još malo vremena na vlasti da neometano pljačka Srbiju i uništava našu
zemlju“, rekao je Đorđević.

Podsetio je na to da je „pokret Oslobođenje još početkom decembra 2020. godine upozorio da će celokupan energetski sistem na Severu preći sa srpskih kompanija na prištinskog operatora КOSTT, što je danas, kako on tvrdi, „sporazumom eksplicitno potvrđeno“.

„Nema sumnje da će privremene institucije u Prištini ovakav Vučićev ustupak iskoristiti u cilju daljeg pritiska na Srbe u našoj pokrajini. Ovim činom srpski potrošači na severu Кosmeta praktično se integrišu u energetski sistem Velike Albanije, budući da je prištinska energetska mreža već objedinjena s albanskom. Tako smo od Vučićevog ‘ne dam Valač’ i ‘ne dam Gazivode’ ipak dali sve to. Zbog toga će Vučić morati da odgovara“, dodao je Đorđević uz naznaku da će „nakon oslobođenja Srbije od Vučića, svi ovi sporazumi će biti poništeni i sva imovina naše države koju je predao Albancima će morati da bude vraćena“.

„Legalizovana otimačina elektroenergetskog sistema Srbije na KiM“

Kritike na račun srpske vlasti uputilo je i Pokret za odbranu KiM. Predsedništvo ovog pokreta navodi da je dogovorom legalizovana „otimačina elektroenergetskog sistema Srbije na Kosovu i Metohiji“.

„Dogovorenom ‘Mapom puta za implementaciju energetskog sporazuma’, režim Aleksandra Vučića konačno se odrekao distributivno-elektroenergetskog sistema Srbije na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. On je formalno predat turskoj kompaniji, a suštinski velikoalbanskoj tvorevini ‘Kosovu’ i njenim NATO-sponzorima, među kojima Turska igra jednu od najvažnijih uloga“, ocenili su.

Tvrde i da je sada Kosovu predat Valač kao i cela srpska infrastruktura za prenos i distribuciju električne energije.

„Štaviše, na severu Kosova srpski ‘JP EPS Elektrokosmet’ prestaje sa radom, da bi se u albanskom kvazipravnom sistemu osnovao ‘Elektrosever’. On će preuzeti one radnike koji će pristati da rade u albanskom sistemu, bez prava na srpsko penziono i zdravstveno osiguranje. Pri tome, u svakom trenutku ‘Elektroseveru’ će, ukoliko tako procene separatističke vlasti u Prištini, moći da oduzmu dozvolu za rad. Ako deo zaposlenih prihvati da radi u nekoj od organizacionih jedinica EPS u centralnoj Srbiji (čemu objektivno doprinosi pomenuti sporazum), to će dovesti do novih iseljavanja, možda i stotina srpskih porodica sa Kosova i Metohije“, navodi predsedništvo Pokreta za odbranu KiM.

Poručili su i da će, na osnovu ovog dogovora, spiskovi srpskih korisnika električne energije – preduzeća, ali pre svega fizičkih lica, biti „bez ikavih zaštitnih garancija i klauzula, predati Prištini, uključujući brojne lične podatke“.

Ocenjuju i da je, uprkos tome što se javnosti predstavlja da se o pitanju svojine na elektro-energetskoj mreži i postrojenjima nije pregovaralo, režim Aleksandra Vučića ovim sporazumom, kome su predhodili pregovori sa turskim vlasnicima KEDS u Istambulu, „legalizovao otimačinu celokupne imovine EPS-a koju su samozvane vlasti u Prištini, neovlašćeno ‘privatizovale’ – ‘prodale’ turskom konzorcijumu Çalik & Limak 2012. godine“.

Naznačili su da se nastavlja sa protivustavnim odricanjem od srpskih resursa na KiM-u.

„Energetskim sporazumom i ‘mapom puta’ za njegovo sprovođenje, uspostavlja se suverena vlast ‘Kosova’ u oblasti elektroenergetskog snabdevanja na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Time se, taktikom korak po korak, nastavlja sa predajom suverene vlasti Srbije na Kosovu i Metohiji, i hrli u veleizdaju – priznanje tzv. Kosova kao nezavisne države“, zaključuje Pokret za odbranu KiM.

Petković i SL: Nismo predali Valač, neće biti nasilnog upada u Valač

Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO, tvrdi u dužem obraćanju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je i glavni pregovarač.

„Srpska strana je ne samo naterala Prištinu da razgovara, već i da se dogovara o mnogim važnim pitanjima za život Srba na Severu“, kaže. Tvrdi da Sever „ima samostalnost“ u snabdevanju električnom energijom.

Opširnije o tome šta je kazao u posebnoj vesti.

U sličnom tonu govori i Srpska lista. Pozdravljajući sporazum, najavili su nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje, dok će postojeći radnici, kažu, da sačuvaju svoje poslove, i neće biti nasilnog upada u Valač.

Opširnije o tome šta je kazao u posebnoj vesti.

Nenezić: Severno Kosovo u potpunosti se apsorbuje u prištinski sistem

A u ekspertskom komentaru za KoSSev, pravnik Dragutin Nenezić, navodi:

„Ukoliko je to nekom nekad i bilo sporno, sada više ne može biti – a sprovođenjem ovog dokumenta, Severno Kosovo se u potpunosti apsorbuje u prištinski energetski sistem. Postoji višestruka nejednakost u korist Prištine – sporazum će početi da se primenjuje tek kada prištinski organi, bez ikakvog definisanog roka i uslova (dakle uz potpuni diskreciju), licenciraju Elektrosever. Međutim, ukoliko bilo ko na prištinskoj strani (ERO, KOSTT ili KEDS) ne postupa u rokovima predviđenim ovim dokumentom, posledice će snositi samo Elektrosever, i to tako što će mu biti oduzeta licenca“.

U tom smislu, čini se da je pozicija Elektrosevera sasvim sigurno nesigurna, a vrlo moguće i privremena, navodi dalje.

„On će početi sa radom samo ako mu Priština dozvoli, i može da prestane u svakom trenutku ukoliko to Priština želi. Od sadržine sporazuma između Elektrosevera i KOSTT/KEDS zavisi šta će se desiti ukoliko dođe do oduzimanja licence Elektrosevera, ali ako se bude pratio duh ovog dokumenta, verovatno će KOSTT i KEDS preuzeti punu nadležnost nad njegovim energetskim sistemom“, zaključuje Nenezić.

Opširnije u: Briselska mapa puta


Povezane vesti:

SL pozdravila sporazum, najavila nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje

Lajčak optimista da će se tokom njegovog mandata postići dogovor BG-PR

Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO

Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup Valaču

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.