Bivši direktor KEK-a sumnja da će Srbija poštovati energetski sporazum

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Bivši direktor Kosovske energetske korporacije Arben Đuka (Gjuka) izrazio je skepsu da će Srbija poštovati energetski sporazum sa Kosovom, uglavnom zato što je to, kako kaže, čisto političko pitanje.

Prema rečima Đuke, sporazum potpisan u utorak u Briselu je isti onaj koji su tražili 2012. godine, ali nije realizovan zbog političkih problema.

„Četiri srpske opštine su tada bile van naše kontrole iz čisto političkih razloga, koji su se odnosili na bezbednost. Definitivno se moralo pregovarati. Ono što smo tražili 2012. imamo u današnjem dogovoru. Ovaj posao je veoma udaran, datumi su poznati, vreme. Pesimista sam u pogledu njegove primene jer će srpska strana naći razloge da izbegne ove obaveze, i to samo iz čisto političkih razloga“, rekao je Đuka u „Interaktivu“ KTV-a.

Bivši direktor KEK-a je dodao da su najveći korisnici ovog sporazuma građani severnih opština.

„Najveće korisnike vidim kao građane ovih opština jer će imati kvalitetnije usluge, bezbednije i regulisane važećim zakonom“, rekao je on.

Đuka je dalje kazao da je u prošlosti simboličan broj ljudi u severnom delu plaćao struju, jer ih je „terao KEK“.

Dve zemlje usvojile su mapu puta za sprovođenje energetskog sporazuma na severu. Dogovor je postignut 2013. godine, ali nije sproveden. Reč je o energiji koju Srbi troše na severu i ne plaćaju. Sporazumom je predviđeno da Regulatorna kancelarija za energetiku izda dozvolu za snabdevanje „Elektroseveru”, koji će se baviti radom u četiri opštine na severu.

Baton Hadžiju: Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi su od danas izdajnici albanskog naroda

Reakcije na sporazum o energetici: MZ pozdravlja i hvali Lajčaka, za opoziciju vlast izdajnička

Briselska mapa puta

SL pozdravila sporazum, najavila nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje

Lajčak optimista da će se tokom njegovog mandata postići dogovor BG-PR

Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO

Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup Valaču

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.