SL pozdravila sporazum, najavila nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje

Svi radnici Elektrokosmeta na Severu biće radno angažovani, a planira se zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji, saopštila je Srpska lista par sati nakon što su Lajčak, Bisljimi, a potom i Petković, potvrdili da je postignut sporazum o sprovođenju ranijeg dogovora o energetici na Severu. Elektrosever je tako dobio kosovsku licencu, čime se zaokružuje dogovoreni proces integracije.

„Srpska lista pozdravlja današnji dogovor o energetici koji ima višestruki značaj za naš narod i privredu“, naveli su u saopštenju.

Naglasila je da se upravo ovim sporazumom „sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač“.

Takođe i „otimanja naših energetskih sistema“, kao i „ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza“.

O sporazumu detaljnije čitajte u: Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup Valaču

O reakciji Petra Petkovića čitajte u: Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO, imamo samostalnost

Istovremeno današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata jedna je od stavki višestrukog značaja dogovora koji izdvaja Srpska lista.

„Sa druge strane nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu uz garancije Evropske unije“.

„Srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza, ali smo zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom, odnosno Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a“, navode, dodajući da je dijalog jedini put rešavanja problema.

„Treba posebno naglasiti da je današnji sporazum najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština“.

Do septembra 2013. godine, energetski sistem na Severu bio je raskačen u odnosu na kosovski sistem. Struja na Severu u Valač je stizala iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške kojim se snabdevaju Lešak i Trepčina flotacija, (ovo potonje čak i danas, oko 13 posto).

Tek kada je urađena rekonekcija Valača nakon Briselskog sporazuma o energetici u septembru 2013, jer je jedna od tačaka bila upravo to, struja je fizički mogla da stigne sa juga, čime je započeo proces integracije.

Ovaj sporazum je potom potvrđen posebnim Tehničkim sporazumom o energetici 2015.

Prema najnovijim dogovorima, praktično o primeni sporazuma iz 2015, u roku od sedam dana Elektrosever će KEDS-u i KOSTT-u dostaviti podatke o potrošačima, a u roku od 30 dana KEDS i KOSTT imaće pristup Valaču. U roku od 10 dana od izdavanja licence za snabdevanje, Elektrosever potpisaće neophodne tehničke sporazume sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova, odnosno Okvirni sporazum o pravilima tržišta električne energije sa KOSTT-om, Sporazum o bilansnoj odgovornosti sa KOSTT-om, Ugovor o povezivanju sa KEDS-om i komercijalni sporazum sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata računa, održavanje i fizičko priključivanje novih potrošača) u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, iz stava 1 čl. 5 Sporazuma iz 2013.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.