Lajčak optimista da će se tokom njegovog mandata postići dogovor BG-PR

lajčak
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija, slovački političar Miroslav Lajčak, u intervjuu za „Klub javnih debata”, optimistično je govorio da će zajedno sa predstavnikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, uspešno završiti svoj mandat sa „sveobuhvatnim, pravno obavezujućim sporazumom za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”.

On je demantovao brojne glasine da dosadašnji dijalog nije dao rezultate.

Lajčak ističe da sa Eskobarom lično ima odličnu saradnju.

„Imamo isti mandat i isti cilj. Naš cilj je da uspemo, da zatvorimo ovaj proces, proces normalizacije, i moram da kažem da taj proces vodi Evropska unija, ali koju veoma snažno podržavaju Sjedinjene Američke Države. To je preduslov za uspeh“, rekao je Lajčak.

Nedavno je najavljeno da će mu na ovoj funkciji biti produžen mandat za još 18 meseci.

Govoreći o dugotrajnim evropskim integracijama Zapadnog Balkana, slovački diplomata je rekao da je rat u Ukrajini otvorio oči mnogima u Evropskoj uniji koji su mislili da je region bezbedan, da može da čeka i da nema kuda. Sada je postalo jasno da treba da se završi proces integracije.

Kazao je da su težnje Zapadnog Balkana apsolutno legitimne i logične.

Prema njegovim rečima, nema bolje budućnosti za region od evropske budućnosti i Zapadni Balkan je jedini region koji ima obećanje Evropske unije da sve njene zemlje postanu punopravne članice.

„Evropska unija je veoma prisutna svuda u regionu. Činjenica je da Evropska unija očekuje da zemlja koja se izjasni da želi da postane članica EU mora da dokaže da joj je to prioritet. Ipak, ima još mnogo nerešenih pitanja iz prošlosti. Jugoslovenski rat je završen pre 27 godina, prošlo je više od 20 godina od intervencije NATO-a na Kosovu i u Srbiji, ali prošlost je i danas prisutna i koči put ka boljoj budućnosti“, rekao je on.

Lajčak je rekao da je Evropska unija aktivno angažovana i kada je u pitanju dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a u pogledu funkcionisanja države Bosne i Hercegovine i u svakoj zemlji Zapadnog Balkana, EU je glavna sila.

„Nećemo postići cilj kritikujući jedni druge. Zaista moramo da radimo zajedno. I jednu i drugu stranu treba shvatiti ozbiljno, jer sam rekao da nema bolje alternative. Rat u Ukrajini je otvorio oči mnogima u Evropskoj uniji“, poručio je on.

Šta je danas dogovoreno u Briselu, čitajte u: 

Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO

Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup ValačuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.