Koha: RUE u petak o licenci za „Elektrosever“

Struja, kvar, popravka, dalekovod
Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Regulatorna kancelarija za energetiku će u petak (24. juna) razmotriti zahtev „Društva elektrosever“ za izdavanje dozvole za snabdevanje električnom energijom u četiri opštine na Severu Kosova, a prema sporazumu postignutom između Kosova i Srbije u utorak.

Dve zemlje su se dan ranije obavezale na mapu puta za sprovođenje sporazuma postignutog 2013. godine, koji do sada nije sproveden. Njime su utvrđeni rokovi za RUE da izda dozvolu Elektrosveru. U petak će biti održan deveti sastanak Odbora RUE za ovu godinu. Sedma tačka dnevnog reda odnosi se na ovu prijavu.

Među tačkama sporazuma navodi se da će RUE izdati licencu za snabdevanje i da će obezbediti usaglašenost sa uslovima navedenim u licenci za snabdevanje, u skladu sa pravnim i regulatornim okvirom Kosova.

Kompanija sa Severa Kosova „Društvo elektrosever” podnela je zahtev za izdavanje dozvole za rad u Regulatornoj kancelariji za energetiku na Kosovu, 2020. godine. Zahtev je podnet nakon što je Kosovo postalo nezavisno od Srbije kao regulatorna oblast za transmisiju. Ovim se više ne dozvoljava Srbiji da koristi sredstva Kosova za interkonekciju.

Kompanija „Društvo elektrosever“ registrovana je u Kosovskoj poslovnoj agenciji u novembru 2018. godine. Prema Energetskom sporazumu, obe strane su se složile da osnuju takvu kompaniju u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

U sporazumu se navodi da će ova nova kompanija snabdevati električnom energijom i moći da pruža usluge distribucije (kao što su fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih korisnika) korisnicima u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na Severu i da će moći da kupuje i prodaje energiju na otvorenom tržištu.

Međutim, do sada se Srbija odupirala planu za sprovođenje energetskog sporazuma i zbog potraživanja u trafostanici Valač i Gazivode, kao i zbog zahteva za sopstvenog distributera na Severu Kosova. Zvaničnici Vlade Srbije su u više navrata govorili da čekaju osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom kako bi ih stavila pod kontrolu.

Ipak, prema Energetskom sporazumu, KOSTT je taj koji stavlja pod kontrolu trafostanicu Valač u severnom delu, praktično u celom prenosnom sistemu.

Pročitajte još:

Petković: Bisljimi rekao Lajčaku da će posle energetskog sporazuma biti spreman za razgovore o ZSO

Direktor borda KOSTT-a: Sporazum sa Srbijom uštedeće Kosovu više od 100 miliona evra u drugoj polovini godine

Bivši direktor KEK-a sumnja da će Srbija poštovati energetski sporazum

Baton Hadžiju: Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi su od danas izdajnici albanskog naroda

Reakcije na sporazum o energetici: MZ pozdravlja i hvali Lajčaka, za opoziciju vlast izdajnička

Briselska mapa puta

SL pozdravila sporazum, najavila nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje

Lajčak optimista da će se tokom njegovog mandata postići dogovor BG-PR

Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO

Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup Valaču

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.