Petković: Bisljimi rekao Lajčaku da će posle energetskog sporazuma biti spreman za razgovore o ZSO

ZSO transparent
ZSO

U Lajčakovoj kancelariji, nakon poslednje runde dijaloga, Bisljimi je otvoreno rekao da je Priština spremna da krene da razgovara o ZSO onda kada se dogovorimo o energetici, kazao je jutros direktor Kancelarije za KiM i glavni srpski pregovarač u dijalogu sa Prištinom, Petar Petković. 

U Briselu je juče održana nova runda dijaloga na kojoj je postignut sporazum o energetici u devet tačaka, od kojih je prva ta da će RUE izdati licencu Elektroseveru.

Osim toga, prema sporazumu koji je juče objavio Lajčak, u roku od sedam dana nakon izdavanja licence, Elektrosever će KEDS-u i KOSTT-u dostaviti podatke o potrošačima, a u roku od 30 dana KEDS i KOSTT imaće pristup Valaču.

Istog dana pristigle su brojne reakcije međunarodnih, kosovskih i srpskih zvaničnika. Međunarodni predstavnici listom su pozdravljali postignuto hvaleći Miroslava Lajčaka, dok je, sa druge strane, deo kosovske i srpske opozicije kritikovao Kurtijevu, odnosno Vučićevu vlast.

Zajedničko i jednima i drugima jeste to da srpskog predsednika, odnosno kosovskog premijera i stranke pod njihovim uticajem – optužuju za izdaju.

Takođe, zajedničko je i to da vlast, i sa srpske i sa kosovske strane hvali svoje postupke – na svoj način.

Petar Petković je tako, kao najbolje strane sporazuma izdvojio to da postignutim dogovorom Sever dobija „samostalnost“, jer će Elektrosever u potpunosti biti operativan za snabdevanje energijom potrošača u četiri srpske opštine.

Nakon postignutog dogovora Petković je ujedno saopštio da je dobra strana sporazuma ta da je otvoren put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Ono što je juče naveo o ZSO u Briselu, Petković je i danas ponovio gostujući u jutarnjem dnevniku.

Međutim, sada tvrdi da je lično Bisljimi rekao da će Priština biti spremna za razgovore o ZSO nakon što se postigne energetski sporazum.

„Nakon poslednje runde razgovora u kancelariji Lajčaka, gde smo sedeli Lajčak, Bisljimi i ja, pred Lajčakom i preda mnom, Bisljimi je otvoreno rekao da je Priština spremna da razgovara o Zajednici srpskih opština, onda kada se dogovorimo o energetici. Mi smo juče uspeli da se dogovorimo o energetici, tako da, kao što sam i juče rekao, otvoren je put za razgovore o formiranju ZSO“, kazao je jutros Petković.

Dogovor o energetici, odnosno „mapu puta“, hvalili su i predstavnici vlasti na Kosovu.

Među prvima juče to učinio kosovski premijer, Aljbin Kurti, nazvavši ga dobrim i dodajući da je on rezultat rada Vlade koju vodi.

U reakciji je istakao da je „konačno došlo do dogovora o sprovođenju mape puta koja će omogućiti naplatu energije koja se troši severno od reke Ibar“.

Sa njim se složila i kosovska predsednica Vjosa Osmani, ali i lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je naglasio da je sporazum „pozitivan jer ne utiče na suverenitet Kosova“.

Sa druge strane, izjave srpske strane o tome da se sporazumom o energetici otvara put za razgovore o ZSO su još juče u Prištini protumačene kao „manipulacije Srbije“.

„Ne treba da nasedamo na stalne manipulacije Srbije, uključujući i raniju izjavu Vučića, a sada i Petkovića, jer je ovaj sporazum, odnosno njegova primena, povratak u normalu na Severu posle 23 godine neplaćanja“, kazala je poslanica vladajućeg Samoopredeljenja, Mimoza Kusari-Ljilja, prenela je Gazeta Express.

Sa druge strane, deo opozicije na Kosovu koji je juče kritikovao Kurtija, pored toga što mu prebacuju to da se, dok je bio opozicija, najviše bio protiv ovih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, između ostalog smatra i da energetska mapa puta, zapravo vodi do „autonomije Severa“. Takođe pojedini pominju ZSO kao sporazum čije se formiranje naslućuje nakon jučerašnjeg dogovora.

Tako je bivši kosovski premijer, Isa Mustafa, kazao da će Kurti i Osmani, iako su bili „mnogo čvrstih stavova“, početi da primenjuju sporazume jedan po jedan, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština.

Povezane vesti: 

Direktor borda KOSTT-a: Sporazum sa Srbijom uštedeće Kosovu više od 100 miliona evra u drugoj polovini godine

Bivši direktor KEK-a sumnja da će Srbija poštovati energetski sporazum

Baton Hadžiju: Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi su od danas izdajnici albanskog naroda

Reakcije na sporazum o energetici: MZ pozdravlja i hvali Lajčaka, za opoziciju vlast izdajnička

Briselska mapa puta

SL pozdravila sporazum, najavila nova radna mesta i da nema retroaktivnog plaćanja struje

Lajčak optimista da će se tokom njegovog mandata postići dogovor BG-PR

Petković o sporazumu o energetici: Nismo predali Valač, otvorili smo vrata za ZSO

Postignut sporazum o energetici: Elektrosever dobio licencu, KEDS i KOSTT pristup Valaču

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.