Kurti sa Kamberijem: Podržava ga u afirmaciji položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

Kurti Kamberi
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer ugostio je jedinog albanskog poslanika u Skupštini Srbije, Šaipa Kamberija. Razgovarali su o njegovom susretu sa Vučićem u Briselu, ali i „afirmaciji položaja“ Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Iz kabineta kosovskog premijera navode da su se Kurti i Kamberi osvrnuli na aktuelna politička dešavanja, dok nisu saopšteni detalji o razgovoru koji se ticao briselskog dijaloga.

Sa druge strane, Kamberi je obavestio Kurtija o najnovijim dešavanjima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

„On je istakao da je zajedno sa bošnjačkim poslanicima SDA inicirao pet nacrta zakona, među kojima i onaj za zaštitu prava i sloboda manjina, za sedišta i teritoriju sudova, za promenu zakona o upotrebi nacionalnih simbola, za izmenu skupštinske uredbe tako da manjinske liste imaju mogućnost formiranja poslaničke grupe sa tri poslanika umesto pet, kao i nacrt rezolucije o Srebrenici“, navodi se u saopštenju.

Kamberi je naglasio da nažalost ove inicijative, navodno koči predsednik Skupštine Srbije, time što se ne stavljaju na dnevni red za raspravu.

Kurti je, sa druge strane, čestitao Kamberiju na, kako je saopšteno, zalaganju i odlučnosti i pružio mu punu podršku za afirmaciju položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Kosovski premijer već mesecima unazad govori o položaju Albanaca u centralnoj Srbijij u negativnom tonu, navodeći da su oni diskriminisani, dok istovremeno, u kontekstu razgovora u Briselu, propagira „jednakost prava manjinskih zajednica“.

Tako je dan uoči nove runde dijaloga, u Briselu, a nakon što su iz SAD-a još jednom od Prištine zatražili da predstavi nacrt Statuta za ZSO, za Albance na jugu Srbije, uz konstataciju da su diskriminisani, zatražio „istu pažnju“ koju imaju Srbi na Kosovu.

„Ne možemo da vršimo diskriminaciju kada je poštovanje u pitanju. To je sama premisa manjinskih prava – da etnička pripadnost ne može i ne treba da određuje vašu vrednost ili nedostatak iste u nekoj zemlji“, poručio je Kurti.

U istom tonu nastavio je i nakon završetka runde dijaloga u Briselu bez pozitivnog ishoda kada je reč o planu primene Evropskog sporazuma i deeskalaciji situacije na Severu Kosova.

Kurti tada nije želeo da prihvati predlog, odnosno nije bio spreman da krene sa procesom uspostavljanja ZSO, već je umesto toga insistirao na defakto priznavanju, kao prvom koraku, saopštio je visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Kosovski premijer je, međutim, nakon ovog sastanka izašao sa tvrdnjom da je on zapravo bio jedini koji je izneo konkretan predlog o redosledu primene tačaka sporazuma iz Ohrida, a da je Srbija, uz podršku EU, ispunjavanje bilo kakvih obaveza uslovljavala formiranjem ZSO, na šta on nije pristao.

Pročitajte još:

Iz LVV nastavljaju sa optužbama na račun posrednika EU: Pristrasni, u korist Srbije, obezvredili uloge

Lajčak: Krenite sa primenom sporazuma; Moguće još veće nasilje na Severu ako se Ohridski „pretvori u prašinu“

Vučić: Brinem za posledice Kurtijevog ponašanja, zamislite kakav bi odgovor sveta bio da sam ja rekao da će Albanci morati da pate i plate

SAD razočarane nedostatkom napretka u dijalogu Beograda i

Kurti objavio svoj predlog za implementaciju sporazuma: „Odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija“

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra: „Vučićev uslov postao stav EU“

Borelj: Kurti nije spreman za ZSO, Vučić prihvatio predlog; Ostavke gradonačelnika bolje, ali ne jedino rešenje

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Vučić: Bez sumnje smo se oko nečega dogovorili, ali nije bilo slaganja oko suštinskih stvari; Još sam zabrinutiji za srpski narod na KiM

Kurti iz Brisela: Srbija sve uslovljava formiranjem ZSO, to ne mogu da prihvatim

Radoičić poručio Kurtiju: Ti si okupator, a vreme će pokazati ko će na kraju da pati i da platiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.