Filipović: Uhapšenima u Gračanici određen kućni pritvor, snimci dokazuju da nisu napali policajce, već da su se oni povredili tokom grubog hapšenja

policjiska stanica Gračanica
FOTO: Kim

Dvojici muškaraca koja su preksinoć uhapšena u Gračanici, određen je 30-dnevni kućni pritvor. Optuženi su za ometanje i napad na policajce. Njihov branilac, međutim, u izjavi za KoSSev navodi da postoje snimci koji dokazuju da uhapšeni nisu nikog napali. Čak tvrdi da se na snimku vidi kako su se policajci povredili tokom „grubog“ hapšenja – odnosno da je jedan od njih navodno povredio koleno kada je srušio M. M. na asfalt, a drugi ruku, kada ga je, dodaje, udario.

U Gračanici se ovog četvrtka dogodio incident o kojem su oprečno izveštavali mediji i Kosovska policija.

Pozivajući se na tvrdnje očevidaca, iste noći je RTV Kim javio da su A. M. i M. M, navodno napadnuti, odnosno prebijeni od strane pripadnika Kosovske policije, a potom i uhapšeni.

„Dečko koji je vozio automobil nije bio vezan pojasom zbog čega mu je policajac napisao kaznu na albanskom, mladić ga je upitao da li može da mu prevede na srpski jezik, na šta je on odgovorio ’da li znaš ti gde živiš’. Policajci su ga nakon toga udarili i uhapsili“, rekla je za Kim osoba koja je želela da ostane anonimna.

Drugi svedok incidenta, koji je izjavu davao i u stanici Kosovske policije – kazao je za isti medij da mladići ni u jednom trenutku nisu nasrnuli na policajce.

Međutim, njima je određeno 48-časovno zadržavanje, a dan kasnije se Kosovska policija oglasila sa drugačijim navodima o tome šta se dogodilo.

U policiji tvrde da su dvojica muškaraca uhapšena, jer su „ometali i fizički napali dva policajca dok su obavljali službene dužnosti“.

Osim toga, naveli su i da su tokom incidenta u Gračanici – telesne povrede zadobili policajci, te da je ukazana medicinska pomoć i njima i uhapšenima.

Uoči isteka roka od 48 sati, danas je pred Osnovnim sudom u Prištini održano ročište u vezi sa određivanjem mere pritvora.

Advokatica Jovana Filipović potvrdila je za KoSSev da je uhapšenima određen 30-dnevni kućni pritvor, dok je ujedno najavila podnošenje žalbe Apelacionom sudu u vezi sa odlukom o izricanju ove mere.

Precizirala je da se M. M. stavlja na teret napad na službeno lice, a A. M. sprečavanja lica u vršenju službene dužnosti.

Filipović, međutim, tvrdi da poseduje snimak na kojem se ne vidi da su uhapšeni napali policijske službenike, te ponavlja da su oni tražili od policajaca da im se kazna piše na srpskom jeziku.

„Policajci, time izrevoltirani, odvojili su Andriju na drugu stranu, a Mihajla su krenuli da hapse grubo i da ga udaraju“, navodi.

Precizira da je M. M. odmah prebačen u KBC u Gračanici zbog povrede koje je zadobio, a da je A. M. transportovan za Laplje Selo, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Navodi i da je medicinska ekipa danas bila prisutna na ročištu, te da su potom obojica vraćeni u medicinske ustanove u ovim mestima.

Filipović, sa druge strane, kaže da se na istom snimku vidi kako su se policijski službenici povredili tokom hapšenja.

„Mi imamo snimak sa video nadzora na kojem se vidi da je policajac povredio koleno u trenutku kada je srušio M. M, a drugi je povredio ruku u trenutku kada je udario M. M“, navodi.

O drugim detaljima za sada nije mogla da govori, jer je istraga u toku, a optužnica još uvek nije podignuta.

Filipović nije imala saznanja o tome da li je bilo kakav postupak pokrenut protiv dvojice policajaca, odnosno da li je i kakvu odluku doneo Policijski inspektorat Kosova.

Inače, porodica dvojice mladića prethodno je podnela prijavu PIK-u, čiji su pripadnici, prema medijskim navodima, bili u stanici u Gračanici odmah po incidentu.

KoSSev se još juče za više informacija obratio PIK-u, ali iz ove institucije nam odgovor još uvek nije stigao.

Advokatica je, sa druge strane, potvrdila za KoSSev da je Ombudsman pokrenuo istragu o slučaju.

„Čula sam se bila sa zamenikom Ombudsmana, Srđanom Sentićem, poslala sam predstavku Ombudsmanu, znam da su oni razgovarali sa Inspektoratom, ali nemam informacije, šta i kako dalje“, dodala je Filipović.

Pročitajte još:

Incident u Gračanici: Uhapšenim mladićima 48-časovno zadržavanje, KP tvrdi da su i policajci napadnuti

RTV Kim: U centru Gračanice Kosovska policija prebila i uhapsila dva srpska mladićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.