Kurti o otvaranju arhiva: Nemamo šta da krijemo

Kurti bled forum
FOTO: Koha

Izvor: Economia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, podržao je ideju o otvaranju arhive OVK. Govoreći o tome, Kurti je na pitanje Ekonomia Online rekao da bi otvaranje arhiva pomoglo u pronalaženju nestalih.

On insistira da se arhiva u Beogradu otvori što je pre moguće.

„Imamo arhivu naše države, koja uključuje one za vreme rata i sve dokaze i materijale koji pripadaju OVK. Vrlo smo otvoreni i transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih. Takođe imamo 1.630 nestalih i zbog toga moramo otvoriti arhive u Beogradu; jer ubistva na Kosovu, sahrane onih koji su ubijeni u masakrima, zatim sahrane u Srbiji i ekshumacije odatle nisu izvršili srpski građani, već ih je država Srbija organizovano izvršila. Sve ovo treba otvoriti što pre“, rekao je on.

Šef kosovske vlade je takođe poručio da država Kosovo nema šta da krije, jer je prema njegovim rečima, od kraja rata Kosovo pod međunarodnom upravom, prenosi EO.

„Kosovo je od 1999. bilo pod međunarodnom upravom. Imali smo UNMIK, EULEX, imali smo Haški Tribunal, dakle najtransparentnija i najotvorenija zemlja, ne samo za arhive, jer ih Kosovo nema. Ona koja treba da ih otvori je Srbija“, rekao je Kurti.

On je takođe dodao da i „genocid u Bosni i na Kosovu zahteva da se otkrije istina, da se znaju počinioci i izvršitelji i, pre svega, da se otkrije sudbina onih koji su nestali“.

Prema njegovim rečima, o otvaranju arhiva treba razgovarati na međunarodnim forumima.

„Moje polazište kao premijera i naše vlade nije naša mašta o spremnosti Srbije, već zaštita interesa naše zemlje i naše nepokolebljive volje za naša prava i pravdu“.

„Na svakom međunarodnom forumu trebali bismo imati ključ za otvaranje arhiva, budući da imamo fenomen da nakon što su ratni zločinci pušteni iz Haškog tribunala, postaju profesori na Vojnoj akademiji“, kazao je Kurti.

„Izuzetno je važno da govorimo istinu i težimo ka pravu ne zamišljajući spremnost, niti obim eventualne spremnosti Srbije. Moramo zaštititi svoj interes i moramo se pobrinuti za naše ljude koji su mnogo izgubili i pretrpeli ”, dodao je šef kosovske Vlade.

Ove komentare premijer je dao nakon učešća u sedmom izdanju Diplomatske škole u ​​organizaciji Diplomatske akademije Kosova i Fondacije Friedrich-Ebert, prenosi Ekonomia Online.

KoSSev: Petković: Kurti konačno priznao da arhive postoje

Dobro je da je posle dugogodišnjeg negiranja Prištine da postoje arhive OVK, Aljbin Kurti konačno priznao da te arhive postoje i da je spreman da ih otvori, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Samo tako ćemo ostvariti dugo očekivani pomak u rasvetljavanju sudbine 1.600 nestalih“, dodaje on.

Petković takođe poručuje da očekuje da će Kurtijevim stopama krenuti i kosovska predsednica Vjosa Osmani, odnosno da će priznati da formiranje Zajednice srpskih opština nije njen lični izbor, već „obaveza koja je još pre više od 3.000 dana preuzeta od Prištine i koja mora da se sprovede“.

YIHR: Građani moraju da znaju sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva Srbije i Kosova

A danas su se povodom otvaranja arhiva iz Beograda i Prištine zajedničkim saopštenjem oglasili i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo), sa zahtevom da pregovarački timovi Beograda i Prištine što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni i/lii otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.

Sa druge strane, u jutrošnjoj autorskoj kolumni za naš portal, novinar Bete Velimir Perović, tvrdi da će porodice, koje već više od 20 godina pokušavaju da dođu do saznanja gde su pohranjena tela njihovih najmilijih, i „ovog puta ostati u bolu i bez nade da će eventualno uz pomoć nekih novih tajnih dokumenata otkriti grobna mesta ili masovne grobnice, i posmrtne ostatke svojih najbližih sahraniti da počivaju u miru“.

„Arhive o zločinima na Kosovu i nestalim osobama posle dolaska međunarodnih snaga najverovatnije nemaju ni misije Kfora i Unmika. Iako su imali svu vlast, oni su se prvih nekoliko godina ponašali kao guske u magli, nijedan zločin nisu rasvetlili i njihova dokumentacija je ravna praznoj fascikli. Po dolasku Kfora i Unmika na Kosovu je prijavljen nestanak 701. lica, od kojih se 420 još uvek vode kao nestala“, naveo je Perović u svojoj kolumni.

Više ovoj temi pročitajte u:

Arhive već arhivirane

Šta Srbi očekuju od otvaranja kosovskih i arhiva bivše OVK?

Agim Čeku: OVK nema arhive, nemamo šta da otvorimo, nismo ništa sakrili

Opozicija snažno kritikuje kosovsku vladu zbog dogovora o otvaranju arhiva

Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane…

Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.