YIHR: Građani moraju da znaju sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva Srbije i Kosova

yihr rs
FOTO: YIHR.rs

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni i/lii otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.

Prištinska i beogradska delegacija sastale su se prošle nedelje u Briselu gde su, između ostalog, razgovarali o pitanju nestalih.

Potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi), koji je i predvodnik prištinske delegacije, prvi je saopštio, nakon dvodnevnih razgovora, da su se sa srpskom stranom dogovorili o otvaranju svih arhiva – Beograda i Prištine, što je potom potvrdio i predvodnik srpske delegacije, Petar Petković.

Ova izjava naišla je na seriju negativnih reakcija najvećih opozicionih stranaka na Kosovu, kao i Udruženja veterana „OVK“ i pojedinaca.

Danas su se povodom dogovora o otvaranju arhiva, zajedničkim saopštenjem oglasili i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije i Kosova, sa zahtevom da se dokument o otvaranju i razmeni ovih arhiva što pre objavi na dva jezika, kako bi porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima potrage za svojim članovima.

„Naše dve organizacije zahtevaju da Vlade Srbije i Kosova, uz posredstvo EU, kroz jedan sporazum utvrde saradnju svih institucija u pogledu rešenja pitanja nestalih iz kosovskog sukoba koji bi pored ostalog, jasno regulisao i uskladio nacionalne propise kako bi se pronašla i otvorila različita arhivska građa“, poručuju.

Ove organizacije takođe ukazuju na to da takav sporazum mora da ima mehanizme kontrole, koje će osigurati EU kao fasilitator, kao i periodične izveštaje o primeni istog.

Takođe, navode, potrebno je da Vlade Srbije i Kosova iniciraju izmene u krivičnom zakoniku, kao i u zakonima o nestalima, tako da prisilni nestanak postane posebno krivično delo shodno Konvenciji UN-a o zaštiti svih lica od prisilnih nestanaka kako bi se ubrzalo otkrivanje nestalih i procesuirali oni koji informacije skrivaju.

Ne samo sporazum, već gde su arhive?

A u jutrošnjoj autorskoj kolumni za naš portal, novinar Bete Velimir Perović, tvrdi da će porodice, koje već više od 20 godina pokušavaju da dođu do saznanja gde su pohranjena tela njihovih najmilijih, i „ovog puta ostati u bolu i bez nade da će eventualno uz pomoć nekih novih tajnih dokumenata otkriti grobna mesta ili masovne grobnice, i posmrtne ostatke svojih najbližih sahraniti da počivaju u miru“.

„Arhive o zločinima na Kosovu i nestalim osobama posle dolaska međunarodnih snaga najverovatnije nemaju ni misije Kfora i Unmika. Iako su imali svu vlast, oni su se prvih nekoliko godina ponašali kao guske u magli, nijedan zločin nisu rasvetlili i njihova dokumentacija je ravna praznoj fascikli. Po dolasku Kfora i Unmika na Kosovu je prijavljen nestanak 701. lica, od kojih se 420 još uvek vode kao nestala“, naveo je Perović u svojoj kolumni.

Arhive već arhivirane

Šta Srbi očekuju od otvaranja kosovskih i arhiva bivše OVK?

Agim Čeku: OVK nema arhive, nemamo šta da otvorimo, nismo ništa sakrili

Opozicija snažno kritikuje kosovsku vladu zbog dogovora o otvaranju arhiva

Petković: Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala da ih otvori

Bisljimi: Srbija pristala da otvori arhive, Petkoviću se neće dozvoljavati posete dok ne prestane…

Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.