Kosovski ministar infrastrukture u Beogradu

FOTO: Screenshot

Kosovski ministar infrastrukture, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) nalazi se u poseti Beogradu na Železničkom samitu Zapadnog Balkana 2021. Ovo je njegova prva zvanična poseta srpskoj prestonici u svojstvu ministra i nije bila unapred najavljena. 

Aljiu je u Beogradu danas potpisao sporazume sa ministrima pet zemalja Zapadnog Balkana o povezivanju regiona železnicom.

Kako se navodi, na skupu su učestvovali i komesar za proširenje EU Oliver Varheljii i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Upravo je pitanje železnica jedna od tačaka i Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan u septembru prošle godine.

Beograd i Priština saglasili su se prema ovom dokumentu da će sarađivati sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj i EXIM-om na memorandumima o železnici saglasnosti radi izgradnje Autoputa mira i železničke veze između Prištine i Merdara.

Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa morskom lukom na Jadranu.

To su inače i tačke koje spominje i Evropska komisija.

Prema ranijim najavama, Evropska komisija planira da u ovoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira oko 20 milijardi evra.

EK je u zasebnom dokumentu predstavila projekte u koje namerava da ulaže do kraja mandata, odnosno do 2024. godine. Za te projekte je opredeljeno devet milijardi evra.

U deset investicionih sektora podeljena su ulaganja Evropske unije (EU) u saobraćajnice, energetiku, zaštitu životne sredine, mala i srednja preduzeća i digitalizaciju, a poseban program je namenjen i mladima.

Od 2020. godine, kako je pisala ranije RSE, planiraju se velika ulaganja u četiri velike saobraćajnice na trasi Istok-Zapad – autoputevi, železnice i plovni putevi, uključujući i završetak „autoputa mira“ između Niša i Prištine, iz Vašingtonskog sporazuma.

Tu je takođe i modernizacija jugoistočnog kraka na železničkom Koridoru 10 (od Mađarske, preko Zapadnog Balkana, do Bugarske, Grčke i dalje). Planira se završetak obilaznice oko Niša, modernizacija trase između Srbije i Hrvatske i unapređenje železničke veze sa Severnom Makedonijom; kao i ubrzanje radova na železničkom Koridoru 8 između Skoplja i granice sa Bugarskom, kako bi se bolje povezali Skoplje i Sofija; kompletna obnova na železničkoj trasi Beograd – Podgorica – crnogorska luka Bar, od granice sa Srbijom do mora. Planirana je i modernizacija drumske saobraćajnice na istoj trasi i izgradnja obilaznice oko Podgorice.

Planirana je modernizacija puta između dva glavna grada – Sarajeva i Podgorice i izgradnja puteva u Bosni i Hercegovini kako bi se bolje povezali sa susedima, te početak radova na železničkoj ruti koja povezuje Beograd sa Prištinom. 

‘Povezivanje priobalnih regija’

Jedan od ključnih projekata u ovom investicionom sektoru je “Železnička ruta 2″, koja povezuje prestonice Crne Gore i Albanije – Podgoricu i Tiranu i nastavlja se do luke Drač u Albaniji.

Planirana je sanacija 120 kilometara železničke pruge u Albaniji prema granici sa Crnom Gorom. Biće preduzeti značajni koraci da se završi „Plavi autoput“ duž morske obale – od Hrvatske do Grčke.

Planira se završetak obilaznice oko Tirane i još dve deonice u Albaniji, kao i značajna rekonstrukcija saobraćajnice kod Budve u Crnoj Gori.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.