Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slaže

Hašim Tači
FOTO: KoSSev

Kosovski predsednik Hašim Tači, posle večerašnjeg sastanka Saveta za bezbednost, predložio je kosovskoj skupštini da proglasi vanredno stanje na Kosovu nakon što je broj zaraženih osoba korona virusom dostigao 19. Kosovski premijer se ne slaže, smatra da je mera ekstremna i nepotrebna.

„Nalazimo se u situaciji koju nismo ranije iskusili i kao država moramo da preuzmemo svoje ustavne i pravne obaveze. Bilo bi neodgovorno ignorisati gorku stvarnost i ne preduzimati sve mere kao država kako bi se sprečilo još teže stanje za celo kosovsko društvo. Ovo nije sezonski grip, već opasan i smrtonosan virus“, kazao je Tači na konferenciji za medije nakon sastanka, a prenosi Koha.

„Poštujući i Ustav, zakone i moralnu i ljudsku odgovornost, večeras sam sazvao na konsultacije i razgovor Savet za nacionalnu bezbednost. Obratio sam se premijeru Kurtiju da se pozove na osnovu svojih ovlašćenja. Upoznali smo se (o situaciji, prim.red.), razgovarali, bio je to vrlo korektan, odgovoran, konstruktivan razgovor i o potrebi prevazilaženja ove situacije, ali i da se preduzmu mere kako više ne bismo imali ovakve slučajeve“ kazao je Tači.

Tači je dodao da se svi moraju angažovati sa potencijalima koje imaju.

„Sada smo suočeni sa zlom koje možemo prevladati samo zajedničkim angažovanjem svih“, kazao je i dodao da ne želi da izaziva paniku, već da pozove na brigu, pažnju, oprez i odgovornost da se brinu jedni o drugima“.

Zahvalio je lekarima, medicinskim sestrama, svom zdravstvenom osoblju za naporan rad koji obavljaju, kao i policiji i pripadnicima KBS i svim onima koji su uključeni u suočavanje sa ovom situacijom.

Abazi: Vanredno stanje ekstremna i nepotrebna mera

Međutim, na posebnoj konferenciji za medije nakon večerašnjeg sastanka oglasio se zamenik kosovskog premijera Haki Abazi.

Vlada se ne slaže s Tačijevim predlogom za vanredno stanje, jer je to za nju ekstremna i nepotrebna mera.

„Ono što je predloženo kao vanredno stanje smatra se ekstremnom i nepotrebnom merom, koja bi mogla da omete adekvatne mere koje preduzimaju vlada i kosovske institucije“, rekao je Abazi, takođe prenosi Koha.

„Kao rezultat toga, premijer nije saglasan sa ekstremnom merom proglašenja vanrednog stanja koju je predsednik večeras predložio“, dodao je.

Abazi je rekao da institucije prate situaciju i propisno reaguju sa merama u vezi sa borbom protiv širenja virusa korona, dodajući da je Kosovo „prva zemlja u regionu koja je zatvorila škole i preduzela korake“.

Kosovski predsednik je ipak najavio je da će sutradan proslediti u kosovsku skupštinu dekret kojim se proglašava vanredno stanje zbog korona virusa, prenosi Zeri.

Da bi Tači mogao da preći na ovu inicijativu najavio je on sam već ranije u toku dana, sastavši se sa komandantom KBS-a, Rahmanom Ramom (Rrahman Rama) sa kojim je razgovarao o spremnosti ove formacije za pružanje pomoći u situacijama nastalim usled širenja korona virusa, odnosno zatražio je mobilizaciju pre nego proglasi vanredno stanje.

To je saopštio na sledeći način u svom saopštenju: „Mobilizacija KBS-a je poslednji korak pre nego što kosovski predsednik proglasi vanredno stanje“.

Broj osoba zaraženih koronavirusom na Kosovu dostigao je devetnaestZa sada su izolovane tri opštine – Vitina, Klina i Mališevo, gde su i zabeleženi prvi slučajevi, odakle stižu apeli vladi, ali i iz drugih mesta da im je neophodna pomoć jer se susreću sa nestašicom potrebnog zdravstvenog materijala ali i osoblja.

Pre dva dana na Kosovu je proglašeno vanredno stanje u javnom zdravstvu, kao nova mera nakon prethodnog uvođenja 11 mera kosovske vlade u vezi sa borbom protiv širenja koronavirusa. U Srbiji je takođe prekjuče uvedeno vanredno stanje, a od sutra i policijski čas.

A šta kaže kosovski ustav?

U članu 131 precizira se u kojim slučajevima predsednik može objaviti vanredno stanje i to kada je to neophodno: radi hitnih mera zaštite od agresije, postoji unutrašnji rizik po ustavni red ili javnu bezbednost ili dođe do prirodnih nepogoda koje utiču na deo ili celu teritoriju Kosova.

U stavci 3 ovog člana kosovskog ustava predviđa se da ukoliko dođe do potrebe za vanrednim merama radi zaštite, predsednik nakon konsultacija sa premijerom, objavljuje vanredno stanje. Objavljivanjem vanrednog stanja, predsednik odmah izdaje dekret, koji određuje prirodu pretnje i bilo kakvog ograničenja ljudskih prava i sloboda. U roku od 48 sati, skupština treba da odobri dekret na osnovu glasova dve trećine (2/3) poslanika. Ukoliko se ne dobije odobrenje, dekret predsednika se ukida.

Vanredno stanje traje onoliko koliko traje rizik i ne može trajati više od 60 dana. Uz saglasnost većine poslanika Skupštine, koji su prisutni i koji glasaju, vanredno stanje se može produžiti ako je neophodno, na dodatni period od 30 dana, ukupno 90 dodatnih dana. Međutim skupština može da produži vanredno stanje na period od 150 ali samo na osnovu dve trećine (2/3) glasova svih poslanika skupštine.

Takođe predsednik može nakon konsultacije sa vladom i skupštinom, da naredi mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, kako bi pomogle u vanrednom stanju.

Tokom trajanja vanrednog stanja Savet bezbednosti sprovodi izvršne funkcije koje se ograničavaju na funkcije povezane sa vanrednim stanjem, a ovim savetom tokom vanrednog stanja rukovodi predsednik, koji može blisko sarađivati sa vladom, skupštinom i međunarodnim organima.      Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.