Tači za vanredno stanje, saglasna LDK, ali ne i LVV

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik, Hašim Tači, potpisao je uredbu o proglašavanju vanrednog stanja i pozvao kosovsku skupštinu da se ujedini i usvoji ovu uredbu. Da li će do toga doći ostaje da se vidi, naročito zbog toga što vladajuća koalicija ni o ovom pitanju nije saglasna, dok uredbu treba da potvrdi Skupština Kosova dvotrećinskom većinom.

„Na osnovu mojih ustavnih dužnosti, nakon nedavnog sastanka sa Kosovskim savetom za nacionalnu bezbednost, potpisao sam uredbu za proglašavanje vanrednog stanja zbog situacije izazvane eksplozijom koronavirusa. Pozivam parlament da se ujedini i ratifikuje vanredno stanje“, poručio je Tači sinoć nakon sastanka Saveta za bezbednost.

Međutim, osim toga da li se trebaju ukinuti takse ili ne, vladajuća koalicija nije saglasna ni po ovom pitanju.

Ubrzo nakon sinoćnog predloga kosovskog predsednika, potpredsednik kosovske vlade, Haki Abazi, na drugoj konferenciji za štampu, izjavio je da ova mera nije trenutno potrebna.

„Ono što je predloženo kao vanredno stanje smatra se ekstremnom i nepotrebnom merom, koja bi mogla da omete adekvatne mere koje preduzimaju vlada i kosovske institucije“, rekao je Abazi, prenela je Koha.

LDK je, sa druge strane, podržala ovaj predlog kosovskog predsednika, prenosi Gazeta Express.

U međuvremu podršku Tačiju pružio je predsednik PDK, Kadri Veselji, rekavši da je vanredno stanje stvoreno usled širenja epidemije. Kritikovao je kosovsku vladu i najavio da će njegova stranka podržati dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o proglašenju vanrednog stanja.

Sa druge strane Haradinajeva AAK još uvek nema stav o tome da li će podržati Tačijev predlog o proglašenju vanrednog stanja zbog virusa COVID-19. Iz ove stranke kažu da će na sutrašnjem sastanku razmatrati ovo pitanje.

Međutim, dekret o uvođenju vanrednog stanja još uvek nije stigao u kosovsku skupštinu, piše Koha uz navođenje da je informaciju o tome potvrdila savetnica predsednice kosovske skuptine, Vjose Osmani, Fatona Pecija.

U ime ove stranke, oglasio se ministar unutrašnjih poslova i zamenik lidera LDK, Agim Veljiu.

„Situacija na Kosovu je ozbiljna. Broj zaraženih se povećava“, rekao je Veljiu za Kljan Kosova.

„Institucije moraju preduzeti sve potrebne mere da spreče pandemiju, izjavio je Veljiu, poručivši da je lično za sve mere koje treba preduzeti, makar one bile i ekstremne, kako bi se zaštitili od ove opasnosti“.

Kako prenose prištinski mediji, Veljiu je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi trebalo da se proglasi vanredno stanje.

„Predsednik Republike predložio je da to bude vanredno stanje, s obzirom na porast zaraženih. On koristi svoje ustavno pravo. Poslanici će reći da li su za ili protiv “, dodao je.

Za proglašenje vanrednog stanja Tačiju je potrebno odobrenje skupštine i to sa 2/3 glasova poslanika.

Prema kosovskom ustavu, predsednik nakon konsultacija sa premijerom, objavljuje vanredno stanje. Objavljivanjem vanrednog stanja, predsednik odmah izdaje dekret, koji određuje prirodu pretnje i bilo kakvog ograničenja ljudskih prava i sloboda. U roku od 48 sati, skupština treba da odobri dekret na osnovu glasova dve trećine (2/3) poslanika. Ukoliko se ne dobije odobrenje, dekret predsednika se ukida.

Takođe predsednik može nakon konsultacije sa vladom i skupštinom, da naredi mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, kako bi pomogle u vanrednom stanju, nalaže kosovski ustav.

Tači je već zatražio mobilizaciju KBS tokom jučerašnjeg dana kada se sastao sa komandantom KBS-a, Rahmanom Ramom (Rrahman Rama), sa kojim je razgovarao o spremnosti ove formacije za pružanje pomoći u situacijama nastalim usled širenja korona virusa.

Tada je i najavio da bi mogao da pokrene inicijativu za proglašenje vanrednog stanja.

To je saopštio na sledeći način u svom saopštenju: „Mobilizacija KBS-a je poslednji korak pre nego što kosovski predsednik proglasi vanredno stanje“.

Pročitajte još:

Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slažePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.