Komisija EP za građanske slobode glasala za viznu liberalizaciju za Kosovo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Komisija Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE), nakon više od 10 godina od početka dijaloga o liberalizaciji viza za Kosovo, očekuje da će odluka na sednici EP biti doneta tokom aprila 2023. godine, čime je označila ujedno i poslednji korak ovog procesa.

Očekuje se da će konačna odluka o ukidanju viza za građane Kosova biti stavljena na glasanje od 17. do 20. aprila na plenarnoj sednici parlamenta, a prema odluci, datum početka liberalizacije viza za građane Kosova biće u trenutku kada sistem autorizacije i verifikacije (ETIAS) bude funkcionalan, odnosno najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Dogovor o viznoj liberalizaciji postignut je u decembru prošle godine između Parlamenta, Saveta i Predsedništva.

Sporazum o ukidanju viza usvojen je danas sa 47 glasova „za“, osam protiv i četiri uzdržana.

„Sa 47 glasova ‘za’, osam protiv i četiri uzdržana, komisija je dala zeleno svetlo za konačno usvajanje zakona, koji će građanima Kosova omogućiti da putuju u EU – a građanima EU da idu na Kosovo bez traženja viza, na periode do 90 dana u svakom periodu od 180 dana“, saopštio je Evropski parlament.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.