Nemački diplomata: Formiranje ZSO nije moguće ako se ne predaju liste za izbore

FOTO: Tanjug

Zamenik šefa misije ambasade Nemačke u Beogradu, Karsten Majer-Vifhauzen, izjavio je da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće, ako se ne predaju liste kandidata za izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova.

„To je potpuno praktično pitanje. Ukoliko nemate zvaničnike, gradonačelnike, ne možete da kreirate zajednicu opština. Bez ljudi u njima nemate institucije. Potrebne su vam te institucije. To je to“, izjavio je nemački diplomata na pitanje koje su moguće posledice ukoliko liste kandidata ne budu predate do isteka roka.

Majer-Vifhauzen je na panelu „Ništa između – Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“ je dodao da će se, ukoliko se neka od listi ne prijavi za izbore, znati ko snosi odgovornost za odlaganje formiranja ZSO.

Rok koji je Centralna izborna komisija Kosova odredila za prijavu kandidata za vanredne izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova krajem aprila, nekoliko puta je produžavan i ističe danas. Srpska lista ponovila je da neće učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština i dok se sa tog područja ne povuku sve kosovske specijalne jedinice.

Mijačić: Izbori prvi test sporazuma iz Ohrida

Koordinator Radne grupe NKEU za Poglavlje 35, Dragiša Mijačić, rekao je na istom panelu da je prijava Srpske liste na izbore na Kosovu „prvi test sporazuma iz Ohrida“. On je dodao da je čin nepredavanja liste simboličan, da samo odlaže realizaciju postignutog sporazuma čime produžava proces napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

„Prvo retorika mora da se promeni oko sporazuma, jer treba da se komuniciraju više benefiti nego problemi, a onda i sve vezano za EU integracije. Svakako EU integracije će trajati jako dugo“, izjavio je Mijačić.

N1

Pročitajte još:

Kurti: Srpska strana oštro odbila moju „velikodušnu“ ponudu za samoupravljanje za Srbe

Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.