Preminuo novinar Mirko M. Jakovljević

FOTO: Dragana Šćepanović

Istaknuti novinar, književnik i medijski pedagog dr Mirko M. Jakovljević (57), preminuo je jutros u Kolašinu, posle duge i teške bolesti.

Bio je višedecenijski član Udruženja novinara Srbije i u dva mandata, od 2001. član Uprave.

Mirko M. Jakovljević rođen je 8. avgusta 1965. godine u Žagubici, Osnovnu školu završio je u Ribaru, a gimnaziju u Jagodini. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na kojem je magistrirao i doktorirao.

Profesionalnu karijeru započeo je 1993. godine u Radio-televiziji Srbije, kao reporter TV Centra Jagodina, zatim novinar i urednik u TV Centru RTS u Kragujevcu.

Od 2002. do 2004. godine bio je glavni i odgovorni urednik TV K9 Kragujevac. Godine 2004. osnovao je MJ PRESS Production, nezavisnu televiziju koja je do 2009. snimila i emitovala 255 autorskih emisija TV magazina „Svitac“.

Bio je vlasnik i glavni i odgovorni urednik TV Lider u Kragujevcu. U školi novinarstva „Čin“, koja je radila u saradnji sa UNS-om, bio je angažovan kao predavač-demonstrator stručnih, novinarskih predmeta.

Nakon selidbe iz Kragujevca u Crnu Goru, godine 2009. pokrenuo je novine pod nazivom „Kolašinske novosti”, a 2015. „Novine sjevera“, čiji je glavni urednik i „Planinarske novine“ Crne Gore, gde je zamenik glavnog i odgovornog urednika.

Pisao je književne kritike za Kulturni dodatak podgoričkog dnevnika „Pobjeda”.

Autor je dokumentarnih filmova: „Putevi koji pišu Boža Bulatovića”, „Istorijat lokalnih štampanih medija u Crnoj Gori – kulturološke konsekvence“, „Mirisom cveća protiv opijata“, „Vjetar vjekova-Mihailo Lalić“.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima Druge godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2013. godinu i nagrade Ministarstva kulture Crne Gore za serijal priloga o integraciji Roma u crnogorsko društvo za 2013. godinu.

Autor je više od deset knjiga, nekoliko desetina naučnih radova, koji su se bavili medijskom sferom, pitanjima kulture, ekologije…

Poslednjih pet godina Mirko Jakovljević je bio angažovan kao nastavnik na Visokoj školi za komunikacije iz Beograda, gde je u zvanju docenta predavao medijske predmete.

Iza sebe je ostavio suprugu dr Jelenu Zindović i ćerku Milicu.

Sahrana dr Mirka M. Jakovljevića, prema njegovoj poslednjoj želji, biće obavljena danas u Poljima kod Mojkovca, u krugu najuže rodbine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.