Manč odvojeno sa Vučićem, Dačićem i Vučevićem o situaciji na Kosovu

vučić i manč
FOTO: Kabinet predsednika Srbije

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Stjuart Manč, boravi danas u poseti Srbiji gde se odvojeno sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom odbrane Milošem Vučevićem kao i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Sa srpskim zvaničnicima, između ostalog, razgovarao je i o aktuelnoj situaciji na Kosovu.

Vučić je na sastanku zamolio NATO da zaštiti srpski narod na KiM.

„Želimo da vidimo mir i stabilnost više od svega. Molimo vas samo da zaštite naš narod na Kosovu i Metohiji u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 Ujedninjenih nacija“, saopštilo je srpsko predsedništvo.

Manč se potom sastao i sa ministrom odbrane Srbije, sa kojim je takođe razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, te odnosu sa KFOR-om i saradnji Srbije i NATO-a.

Vučević je poručio da Srbija ne želi eskalaciju sukoba, te da je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja putem dijaloga.

Ujedno je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, istakao značaj dosledne primene Rezolucije SB 1244 u Vojnotehničkog sporazuma.

„Republika Srbija u potpunosti je posvećena vojnoj neutralnosti, ali i ostvarenju dobrih odnosa sa svim ključnim akterima međunarodne politike, kako bi izgradila najbolje moguće partnerske odnose“, kazao je Vučević, prenosi ministarstvo na čijem je čelu.

vučević i manč
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

O sličnim temama Manč je razgovarao i sa srpskim ministom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

„Konstantovano je da Srbija i NATO dele zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i da redovno održavanje dijaloga predstavnika Srbije sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura NATO doprinosi boljem međusobnom razumevanju, posebno kada se radi o najvažnijim pitanjima od interesa za Srbiju, ali i za stabilnost u regionu“, navodi se u saopštenju srpskog ministarstva spoljnih poslova.

dačić i manč
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Sva trojica srpskih zvaničnika u odvojenim sastancima sa admiralom Stjuartom Mančom istakla su važnost angažovanja misije KFOR na Kosovu.

Manč je sa druge strane pozdravio blisko partnerstvo NATO-a sa Srbijom, a kako je saopštio kabinet srpskog predsednika, istakao je i da NATO ceni Srbiju kao partneta, „pritom poštujući njenu neutralnost“.

Uoči današnjih sastanaka u Beogradu, Manč je u intervjuu agenciji Beta rekao da misija KFOR pažljivo prati situaciju na Severu Kosova i da je „u potpunosti spremna da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice svuda na Kosovu“.

„Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, između ostalog dodavanjem snaga, kao i patrolama na Severu Kosova ove nedelje. Očekujemo od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa misijom KFOR i da se suzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, radi očuvanja bezbednosti svih zajednica“, naveo je Manč.

Ovi sastani održani su u toku krize na Severu Kosova, koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na Severu, policiju i pravosuđe. Ovaj period obeležilo je i više incidenata, raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona u Severnu Mitrovicu, te ujedno postavljanje barikada.

Danas je jedanaesti dan barikada koje su Srbi postavili na zvanično devet mesta, a nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića. Jedanaesti je dan i od kada su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni, a upravo zbog barikada.

Uprkos pozivima Prištine da se one uklone, ali i najavama međunarodnih zvaničnika da će biti uklonjene – one su i dalje tu, a za vikend su i ojačane.

Opširnije o barikadama u:

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.