Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Đokiću; Kancelarija za KiM: Nema pravičnih suđenja za Srbe

Suđenje Đokiću
Foto: RTS

Kosovski Vrhovni sud odbio je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca Zorana Đokića i potvrdio mu kaznu od 12 godina zatvora za ratne zločine na Kosovu, javili su danas prištinski mediji. Ovo je još jedan pokazatelj „antisrpske politike Prištine“, reagovala je danas Kancelarija za KiM.

Đokiću koji je već osuđen prvostepeno i u drugostepenom postupku, tereti se za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, a prenela prištinska Koha, veće ovog suda je zasedalo još 15. februara.

Tada su odlučili da odbiju kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog, podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini i presude Apelacionog suda.

„Vrhovni sud je odbio zahtev za zaštitu zakonitosti Z.G., koji je proglašen krivim“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

U zaključku se navodi da je dokazano da su nižestepeni sudovi „pravilno primenili krivični zakon“.

„Još jedan pokazatelj antisrpske politike Prištine“

Povodom odluke Vrhovnog suda oglasila se Kancelarija za KiM, navodeći da je ona još jedan pokazatelj „antisrpske politike Prištine i primer da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema ni prava, na pravičnog suđenja“.

„Uprkos činjenici da su Đokiću tokom suđenja povređena brojna procesna prava, a nijedan relevantan svedok ga nije prepoznao kao počinioca, on je osuđen na 12 godina zatvora“, poručili su.

Navode i da je njegov branilac temeljno obrazložio sve povrede prava na pravično suđenje i prava na odbranu Đokića, ali i da je kosovski Vrhovni sud samo prepisao obrazloženje prethodnih sudskih instanci, zanemarujući te procesne manjkavosti.

„To pokazuje da su Srbi na KiM uvučeni u jednu spiralu obespravljivanja i progona Prištine samo zato što nose srpsko ime i prezime“, podcrtali su.

Kancelarija za KiM je ujedno najavila da će advokat koga su angažovali da iskoristi i poslednju pravnu mogućnost, te da će ujedno o ovoj presudi da obaveste sve relevantne međunarodne predstavnike na KiM.

Podsetimo, Zoran Đokić osuđen je prvostepeno februara 2021. godine, a potom i pred Apelacionim sudom 15. novembra iste godine za ratne zločine počinjene marta 1999. godine u naselju Kristal u Peći.

U presudi prvostepenog Sudskog veća se navodilo da se Đokić proglašava krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u martu i aprilu 1999, tj. da je u naselju „Kristal“ u Peći, prema ovoj presudi, pucao na auto u kojem su se nalazila dva deteta, koja su tom prilikom i ranjena, te da je učestvovao u napadima i proterivanju civilnog stanovništva.

Zoran Đokić uhapšen je na prelazu Jarinje još pre tri godine i u pritvoru je od 2. februara 2019.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019., Đokić se sumnjičio da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći“, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.

Apelacioni sud potvrdio kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću

Advokat Pantović: Podneo sam žalbu, Đokić je osuđen na osnovu lažnih izjava

Zoran Đokić osuđen na 12 godina za ratni zločin

Kancelarija osudila presudu Zoranu Đokiću: Etničko suđenje i flagrantno kršenje prava i pravde

Pantović: Završeno suđenje Zoranu Đokiću, izricanje presude 11. februara

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića pet dana pre završne reči

Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca, istraga spora, procedura se krši

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenog

Pantović o nastavku suđenja Đokiću: Saslušan „nekredibilan svedok“; Identifikovala Đokića tek u izmenjenoj izjavi TužilaštvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.