Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Sudnica
Foto: Radio Kim

U Prištini je danas nastavljeno saslušanje svedoka u slučaju Zorana Đokića, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom marta 1999. godine u Peći, prenosi Radio Kim.

Advokat Đokića, Ljubomir Pantović ističe da je zadovoljan tokom suđenja.

„Dosadašnjim tokom suđenja sam veoma zadovoljan, iako je predmet činjenično i pravno jako složen pre svega jer se radi o pravnoj verifikaciji gde je u pitanju ratni zločin, jer su raniji svedoci očigledno po nekakvoj inerciji lažno svedočili i pokušali da tu optužnicu Tužilaštva koja je neutemeljena dokazima podrže, međutim, ovo što smo danas čuli, mene veoma hrabri a i osumnjičenog Zorana Đokića“, rekao je Ljubomir Pantović.

Svedok je na osnovu strare fotografije identifikovao Zorana Đokića, međutim, njegov branilac smatra da to nije dovoljan dokaz da se njegovom branjeniku sudi za ratni zločin.

„Imamo situaciju gde su svedoci nakon 20 godina od događaja na jednoj staroj crno beloj fotografiji gde imamo samo lik čoveka navodno identifikovanog kao Zoran Đokić. To nije merodavno, ni ozbiljno, zato što u tom slučaju odbrani nije omogućeno da prisustvuje identifikaciji, a u ovom slučaju je ključ da li je ovaj Zoran Đokić koji se optužuje uradio to ili ne, ili je to neka druga osoba“ objašnjava Pantović.

Ovo je inače prvo suđenje koje je počelo pred novim odeljenjem Specijalnog suda u Prištini koji ima nadležnost da sudi za ratne zločine, i dodao da jako žali što više nema Euleksa.

Advokat Kutin Perveši koji predstavlja žrtve u ovom slučaju, ističe da se u Peći 29. marta 1999. godine desilo ubistvo četvoro Albanaca od strane naoružanih vojnih snaga bivše Jugoslavije.

„Četvoro civila bez pružanja otpora je ubijeno, bez razloga, osim etničkih. Danas je u toku saslušanje jednog od svedoka, mada još ima svedoka koji treba treba da svedoče. Verujem da imamo jake dokaze u ovom slučaju, ipak sačekaćemo odluku suda“.

Kosovska policija uhapsila je Zorana Đokića drugog februara prošle godine na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžen.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019., Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

Radio Kim

Povezani članci:

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca, istraga spora, procedura se krši

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenog

Pantović o nastavku suđenja Đokiću: Saslušan „nekredibilan svedok“; Identifikovala Đokića tek u izmenjenoj izjavi TužilaštvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.