Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Zoran Đokić
FOTO: Kohavision/Printscreen

U Specijalnom sudu u Prištini počelo je suđenje Zoranu Đokiću iz Peći, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom marta i aprila 1999. godine u ovom mestu. „Nisam kriv“, kratko se izjasnio pred prištinskim sudom.

Prema optužnici Specijalnoг tužilaštvа Kosova podignutoj juna meseca, Đokić se sumnjiči da je u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

S druge strane, Đokićev advokat, Ljubomir Pantović, na osnovu prvog uvida u optužnicu, još tada je poručio da tužilaštvo nema dovoljno dokaza, kao i da su svedoci „nekredibilni“.

„Tu nema dokaza, sve je to posredno, niko od svedoka nije video Zorana Đokića na mestu izvršenja dela, već su od drugih ljudi čuli da je on učestvovao u tome, da je neki Zoran Đokić učestvovao u tome“, navodi Pantović i dodaje da su „predloženi svedoci tužilaštva oštećeni čiji su članovi porodica nastradali, svi oni kažu da ga oni nisu videli, nisu prepoznali, da ga nisu poznavali, ali da su čuli od komšija da je Zoran Đokić učestvovao u tome“.

Kosovska policija uhapsila je Zorana Đokića drugog februara na prelazu Jarinje, i od tada se nalazi u pritvoru.

Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžen na još dva meseca. Đokićev advokat, Ljubomir Pantović, tada je za Radio Kontakt plus poručio da je postupanje suda i tužilaštva u ovom slučaju krajnje protivzakonito i na štetu njegovog branjenika.

Pročitajte još:

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.