Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenog

Pantović
FOTO: KoSSev

Danas je u Prištini održan glavni pretres u slučaju protiv Zorana Đokića – optuženog da je tokom 1999. počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći. Oba ispitana svedoka koje je predložilo tužilaštvo – supruge osoba koje su tada ubijene, nisu potvrdile optužbe koje se stavljaju na teret Đokiću, potvrdio je za KoSSev Đokićev advokat, Ljubomir Pantović.

„Obe su rekle da nikoga nisu mogle da prepoznaju od ljudi koji su to uradili – od straha, zbog činjenice da su oni (počinioci) bili maskirani, sa namazanim bojama na licu, šeširima, a posebno ne Zorana Đokića. Tako da su to svedoci koji za sada ni u čemu nisu potvrdili optužnicu, naprotiv, oni su je negirali“.

Pantović je ponovio da tužilaštvo, na osnovu njemu dostavljenih spisa iz ove institucije, nema dokaza koji bi „van razumne sumnje mogli da potvrde da je taj čovek to uradio“.

„Tužilaštvo odbijalo svedočenja u korist Đokića“

Interesantnim je definisano to da je tužilaštvo od ukupnog broja svedoka koje je saslušalo, odbilo svedočenja barem pet svedoka koji su dali izjave u korist Đokića.

„Tužilaštvo je saslušalo 18 svedoka tokom istrage protiv Đokića. Oni su predložili za suđenje samo osam, a ovih deset su izostavili, a barem pet, zbog toga što su oni svedočili u korist Zorana Đokića. Znači, bio je selektivni izbor dokaza, a zakonska obaveza tužioca je da podjednako ceni sve dokaze i one koji optužuju i one koji oslobađaju okrivljenog“, poručio je Pantović.

Sledeće ročište zakazano je za 19. decembar, kada će uslediti saslušanje novih svedoka, a za to vreme, Đokić ostaje u zatvoru visoke bezbednosti u selu Grdalac kod Podujeva.

Kosovska policija uhapsila je Zorana Đokića drugog februara na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžen.

Prema optužnici podignutoj juna meseca, Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći“, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

On se pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini za ratne zločine još 12. jula izjasnio da nije kriv.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.