Pantović: Završeno suđenje Zoranu Đokiću, izricanje presude 11. februara

Pantović
FOTO: KoSSev

Dve godine nakon hapšenja, juče je formalno okončan sudski postupak u prvom stepenu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin u Peći. Odbrana, tužilaštvo i advokat oštećenih porodica izneli su završne reči, dok je izricanje presude zakazano za 11. februar.

Poslednje ročište trajalo je sa pauzama od 10:15 do 16:30, dok ga je, prema oceni Ljubomira Pantovića, advokata Zorana Đokića, između ostalog obeležila „pristrasnost“ tužilaštva. Kaže da u svojoj skoro 26-ogodišnjoj karijeri nije video „tako pristrasnu tužiteljku“.

„Ona sada u završnoj reči za stvari koje su stoprocentno razjašnjene na glavnom pretresu – izvodi zaključak na štetu okrivljenog bez ikakvog osnova“, poručio je Pantović u izjavi za KoSSev.

Ocenjuje da ne postoje dokazi koji ukazuju na krivicu njegovog klijenta.

„Glavni svedok optužbe koji je jedini očevidac tog ratnog zločina je označio drugog čoveka da je učinio to krivično delo, a ne Zorana Đokića“, poručio je Pantović, te ocenio da u „normalnim okolnostima“ optužnica ne bi bila podneta protiv njega.

Pantović podseća da je svega nekoliko dana pre nego što je trebalo da se održi završna reč, tužiteljka proširila optužnicu protiv Đokića na još dva događaja na bazi izjava dva nova svedoka oštećene strane.

Pantović navodi da ovi svedoci sve do prošle godine – više od dvadeset godina od navodnog zločina, nisu prijavili ratni zločin na svoju štetu.

„Đokić je uhapšen januara 2019. godine, oba svedoka su se navodno zainteresovala kada su to čuli i i videli njegovu sliku. Međutim, ni tada nisu otišli u policiju da prijave… I onda ih je našao advokat (oštećenih porodica) Pećanac, i instruirao i pripremio da pričaju to što su navodno videli, a o čemu su ćutali 21 godinu“.

Podsetivši da su ovi svedoci saslušani još sredinom prošle godine, dodaje da je tužiteljka tek januara meseca ove godine, nekoliko dana pre zakazane završne reči, odlučila da proširi optužnicu.

Proširenom optužnicom, a na osnovu svedočenja novih svedoka na teret Đokiću stavlja se da je on naoružan, isterao jednu porodicu iz Peći, a prema drugom svedoku, Đokić je navodno pucao na automobil strica ovog svedoka u kojem su bila dva deteta, a što je svedok navodno video sa 70 metara udaljenosti.

Ovaj svedok tvrdi i da je Đokić navodno zapalio šiblje u blizini njegove kuće, usled čega se požar proširio na kuću, a sa namerom da ih, prema rečima tužiteljke „sve žive spali“. Požar je potom i ugašen.

Pantović precizira da u praksi jednom optužnicom lice ne može da bude optuženo za više krivičnih dela ratnog zločina, već samo za jedan koji obuhvata sva navodna dela koja je optuženi izvršio, te da je to praksa koja se primenjuje širom sveta, kao i u Haškom tribunalu.

„Tužiteljka je Đokića optužila za dva ratna zločina, što još nije zabeleženo“, poručio je Pantović.

Presuda Đokiću će biti izrečena 11. februara u 13:30 časova, potvrdio je za KoSSev Pantović.

Zoran Đokić uhapšen je od strane Kosovske policije drugog februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžavan.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019., Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.

Pročitajte još:

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića pet dana pre završne reči

Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca, istraga spora, procedura se krši

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenog

Pantović o nastavku suđenja Đokiću: Saslušan „nekredibilan svedok“; Identifikovala Đokića tek u izmenjenoj izjavi TužilaštvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.