Apelacioni sud potvrdio kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću

Suđenje Đokiću
Foto: RTS

Zoranu Đokiću iz Peći danas je potvrđena kazna od 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, potvrdio je za KoSSev njegov advokat, Ljubomir Pantović, navodeći da se o tome informisao iz medija.

Zoran Đokić iz Peći osuđen je prvostepeno u februaru ove godine. U presudi Sudskog veća se navodilo da se Đokić proglašava krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u martu i aprilu 1999, tj. da je u naselju „Kristal“ u Peći, prema ovoj presudi, pucao na auto u kojem su se nalazila dva deteta, koja su tom prilikom i ranjena, te da je učestvovao u napadima i proterivanju civilnog stanovništva.

Pantović je potom podneo žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Đokiću, a koju je danas ovaj sud odbio, tj. potvrdio presudu Osnovnog suda.

Đokićev advokat izjavio je za KoSSev da se on, kao i Đokićeva porodica, o ovoj odluci Apelacionog suda informisao iz prištinskih medija.

„Oni prvo obaveste javnost i medije, da se vidi kako oni slede trendove – taj narativ da su ovde vršeni razni ratni zločini, odnosno ‘genocid’ na Kosovu, iako ni jedna optužnica u Hagu nije podignuta za takav slučaj“, kazao je Pantović.

Današnju odluku Apelacionog suda prenela je prištinska Koha:

„Navedenom presudom Osnovnog suda u Prištini, optuženi Z.Đ. proglašen je krivim za saizvršilaštvo u krivičnom delu ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike. Jugoslavije, u vezi sa članom 3. zajedničkog Ženevskim konvencijama od 12.08.1949. i članom 4. Protokola 2 od 08.06.1977., aneksa Ženevskih konvencija, kažnjavajući ga kaznom zatvora od 12 (dvanaest) godina, u koju se uračunava i vreme boravka u pritvoru“, navodi se u žalbi.

Političari o genocidu, pa se sudije ne usuđuju da oslobode Srbe

Ističe da nije iznenađen odlukom Apelacionog suda.

„Znajući kako sudovi na Kosovu sude za ratne zločine, ovo je bilo za očekivati s obzirom na način kako sudovi na Kosovu sude te ratne zločine, van zakona, van svega“, kazao je Pantović.

On je ubeđen da bi presuda bila preinačena u oslobađajuću, „da je o njoj odlučivao sud koji je nepristrasan“.

Pantović precizira da kosovske sudije, kada su u pitanju ovakva krivična dela, ne primenjuju zakon, već ih „vode drugi motivi, kao što su osveta, odmazda i tome slično“.

Podseća da najviši prištinski zvaničnici, među kojima su i kosovska predsednica i premijer stalno pričaju o „genocidu“, te dodaje da sudije na Kosovu „slede taj njihov primer, i onda se ne usuđuju da oslobode Srbina, da mu ukinu ili smanje kaznu“.

„Srbi tu ne mogu da se nadaju nikakvoj pravdi, samo je pitanje kolika će im biti kazna“, istakao je Pantović.

Ujedno ocenjuje da je i prvi, a sada i drugi put, presuda zasnovana na brojnim povredama zakona.

„Kao jedan primer za to je i ovaj: Kada čovek bude uhapšen, pogotovo za ovako teška dela, ja kao advokat zahtevam da prisustvujem svim istražnim radnjama, što je moje pravo po zakonu. Oni su me za to potpuno ignorisali, a razne neke istrage vršilo je tužilaštvo, saslušavali su svedoke, identifikovali putem fotografija. Ni jednom me nisu pozvali, iako mi zakon daje za pravo“, ističe advokat.

Pantović je najavio da će, nakon što mu presuda bude dostavljena, uložiti zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Kosova.

Kancelarija za KiM: Pokušavaju da drakonskim kaznama odvrate potencijalne povratnike od dolaska na KiM

U međuvremenu se povodom presude Đokiću oglasila Kancelarija za KiM, navodeći da se njome pokazujje „sva ostrašćenost i jednostranost sudskih instanci u Prištini“.

„O ovoj sramnoj presudi Đokićev branilac, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, obavešten je iz medija, te nije dobio pisanu odluku, što je nedopustivo. I iz ovoga proizilazi da se presude Srbima donose prema etničkom ključu i svrha im je da se kriminalizuje čitav jedan narod i napravi veštački balans sa zločinima takozvane OVK, čijim se liderima sudi u Hagu“, poručili su iz ove Kancelarije.

Kancelarija takođe navodi da Đokića, tokom suđenja, nijedan svedok nije prepoznao kao izvršioca.

„Ovakvim drakonskim kaznama pokušava se, ne samo da se Srbi oglase zločincima, već i da se svaki potencijalni povratnik odvrati od dolaska na Kosovo i Metohiju i iskoristi svoja prava“, ocenjuju.

Potvrdili su da će da nastave da svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima pružaju pomoć i podršku svim Srbima kojima se sudi pred sudskim instancama u Prištini „i to samo zato što nose srpsko ime i prezime, uključujući i slučaj Zorana Đokića“.

Zoran Đokić uhapšen je na prelazu Jarinje i u pritvoru je od 2. februara 2019. godine.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019., Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći“, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.

Pročitajte još:

Advokat Pantović: Podneo sam žalbu, Đokić je osuđen na osnovu lažnih izjava

Zoran Đokić osuđen na 12 godina za ratni zločin

Kancelarija osudila presudu Zoranu Đokiću: Etničko suđenje i flagrantno kršenje prava i pravde

Pantović: Završeno suđenje Zoranu Đokiću, izricanje presude 11. februara

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića pet dana pre završne reči

Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca, istraga spora, procedura se krši

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenog

Pantović o nastavku suđenja Đokiću: Saslušan „nekredibilan svedok“; Identifikovala Đokića tek u izmenjenoj izjavi Tužilaštvu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.