Marco Javarone: KFOR je tu da pruži sigurnost svim zajednicama na Kosovu

Sastanak u bazi KFOR-a
FOTO: KFOR

U kampu Villađa Italia u Peći održan je sastanak komandanta Regionalne komande KFOR-a pukovnika Marka Javaronea i gradonačelnika i predstavnika opština zapadnog dela Kosova.

Komandant je izrazio iskrenu zahvalnost svim učesnicima i reko da je KFOR tu da pruži sigurnost na Kosovu.

“Kao što znate, KFOR je tu da podrži razvoj stabilnog Kosova, demokratski i multietnički. KFOR naročito ispunjava svoj mandat prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, radeći na održavanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja na Kosovu. U osnovi, KFOR i RC-V imaju zadatak da održe mirnu koegzistenciju između svih zajednica, smatrajući različitost kao multiplikatore vrednosti“.

„Kovid je snažno uslovio održavanje odnosa i razvoj zajedničkih projekata i doneo nove izazove opštinama, kao što sam tokom sastanaka saznao – imao sam priliku da radim sa svakim od vas, otkako sam stigao ovde. U stvarnosti, svaka opština ima svoje prednosti i osobenosti kao resurse za put ka pozitivnoj budućnosti“, rekao je pukovnik Javarone.

Debata je posebno bila fokusirana na potrebu da se ohrabre mlađe generacije da ne emigriraju u inostranstvo aktivnim učešćem u razvoju Kosova. Komandant Marco Javrone je izrazio potrebu da se podele funkcionalna i pobednička rešenja za unapređenje zaštite životne sredine. Učesnici su zatim predstavili posebnosti svojih opština.

Učesnici su se složili da lokalno stanovništvo ima slobodu da obavlja svakodnevne aktivnosti bez straha od politički motivisanog nasilja i saglasili se da ni u jednoj opštini nema međunacionalnih tenzija, prenosi Radio Goraždevac.

Na kraju sastanka svi učesnici su promovisali izgradnju bolje budućnosti za generacije koje dolaze i složili se da „Opštinski okrugli sto“ predstavlja „tačku razmene kao snagu opština“.

Multinacionalni kontingent koji predvodi Italija, baziran na puku kopnene artiljerije „A Cavallo“ Brigade Pocuolo del Friuli, deluje u skladu sa tri smernice koje imaju za cilj da garantuju bezbednost manastira Visoki Dečani, nadgledajući slobodu kretanja u zapadnom sektoru Kosovo i favorizovanje ekonomskog i socijalnog razvoja kosovskog stanovništva kroz projekte Civilne i Vojne Saradnje (CIMIC).

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.