Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila


Vest je ažurirana

Zoran Đokić, raseljeno lice iz Peći, uhapšen je sinoć na prelazu Jarinje zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin. Potvrdila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Sa druge strane, Kosovska policija se do objavljivanja vesti nije oglasila povodom ovih navoda.

13:00 – Kosovska policija potvrdila – osumnjičenom za ratne zločine određen pritvor

U međuvremenu, u odgovoru za prištinsku Kohu, portparol Kosovske policije Daut Hodža potvrdio je da je na ovom prelazu priveden (Z. D.) osumnjičen za ratne zločine na Kosovu.

Osumnjičenom Z. D. određen je pritvor, rekao je Hodža.

Iz Kancelarije za KiM navode da ga je Kosovska policija najpre dva sata zadržala na ovom prelazu, dok ga je potom pod oružanom pratnjom sprovela u Peć.

Poručuju da je dete uhapšenog Đokića takođe bilo prisutno tokom ovog događaja, kao i da je moralo samo da nastavi put ka Kosovskoj Mitrovici.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je Đokiću obezbedila branioca.

Ovo nije prvo hapšenje osoba srpske nacionalnosti na prelazima a pod sumnjom za navodne ratne zločine.

Početkom maja 2018. Dejan Slavić (’74), koji je do 2003. godine živeo u Obiliću, uhapšen je takođe na ovom prelazu. Vest je i tada potvrdila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Krajem 2017. T.D. (1973), uhapšen je na drugom severnom prelazu – Brnjaku. Takođe, po optužnici za ratne zločine, na Jarinju je pre toga uhapšena T.M. kojoj je određena i mera kućnog pritvoraUhapšen je još jedan stariji Srbin krajem avgusta 2017. godine u Suvoj Reci – Bogdan Mitrović, kada je sa grupom povratnika boravio u obližnjem Mušutištu, gde je živeo do ’99. On je u pritvoru proveo duže od četiri meseca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.