Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Ljubomir Pantović, FOTO: Radio Kontakt plus, Dejan Simićević

Osnovni sud u Peći odredio je pritvor do 30 dana Zoranu Đokiću (48) iz tog grada zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu 1999. godine počinio ratni zločin.

Kosovska policija uhapsila je Đokića tokom vikenda na administrativnom prelazu Jarinje, a potom ga je pod oružanom pratnjom sprovela u Peć.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović kazao je da je njegov klijent tokom saslušanja negirao sve navode optužnice.

„On je do 2015. godine živeo u Kosovskoj Mitrovici gde je radio u više nevladinih organizacija, ali i u Vladi Kosova. Nemam mnogo podataka o slučaju, nisam imao uvid u spise pošto je istraga tek počela. Ne znam gde će biti pritvoren jer to određuje zatvorska služba Kosova,“ kazao je Pantović.

Ovo nije prvo hapšenje osoba srpske nacionalnosti na prelazima a pod sumnjom za navodne ratne zločine.

Početkom maja 2018. Dejan Slavić (’74), koji je do 2003. godine živeo u Obiliću, uhapšen je takođe na ovom prelazu. Vest je i tada potvrdila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Krajem 2017. T.D. (1973), uhapšen je na drugom severnom prelazu – Brnjaku. Takođe, po optužnici za ratne zločine, na Jarinju je pre toga uhapšena T.M. kojoj je određena i mera kućnog pritvoraUhapšen je još jedan stariji Srbin krajem avgusta 2017. godine u Suvoj Reci – Bogdan Mitrović, kada je sa grupom povratnika boravio u obližnjem Mušutištu, gde je živeo do ’99. On je u pritvoru proveo duže od četiri meseca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.