Kosovski direktor kulturne baštine: Zastava Kosova nije uklonjena, na tvrđavi od maja, 24 sata se nadzire mesto

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog

Juče su mediji izveštavali o uklanjanju kosovske zastave sa tvrđave Novo Brdo. Čak se tvrdilo da je kosovska zastava zamenjena zastavom Srbije.

Nakon ove vesti danas su na lice mesta izašli službenici Ministarstva kulture, omladine i sporta.

Direktor kulturne baštine ovog ministarstva Ismet Hajrulahu (Ismet Hajrullahu) rekao je da zastava Republike Kosovo uopšte nije uklonjena sa tvrđave.

Ismet Hajrulahu rekao je i da je ovaj objekat deo države Kosovo, te da je zastava na njemu od maja ove godine.

Da simbol države Kosovo nije nestao, potvrdio je i radnik obezbeđenja u tom objektu.

Kaže da objekat posmatraju 24 sata dnevno i da je vest o postavljanju srpske zastave samo laž.

Nakon novonastale situacije, policija iz Gnjilana poslala je patrolu koja tamo je tamo od sinoć iz bezbednosnih razloga.

KoSSev: Kako je RTK2 juče javio kosovska zastava je juče bila uklonjena sa tvrđave Novo Brdo, pozivajući se na izjavu gradonačelnika Novog Brda, Svetislava Ivanovića: ,,Mi smo bili jutros na licu mesta, videli smo da je sve sklonjeno kao da ništa nije bilo, ni zastave, niti je ikog bilo, razgovarali smo o ovom slučaju i sa pripadnicima policijske službe”, naveo je Ivanović za ovaj medij.

Nakon što su u javnost dospele slike sa kosovskom zastavom, i manifestacijom „Dani Artane“ koja se po drugi put za nekoliko meseci održala i na temeljima pravoslavnog Hrama Sv. Nikole, koji se nalazi u okviru kompleksa novobrdske tvrđave, oglasila se još jednom Eparhija raško-prizrenska. Poručili su da je reč o flagrantnim kršenjima kosovskog Zakona o specijalnim zaštićenim zonama,  te da je cilj kosovskih vlasti promovisanje srednjovekovnog grada Novog Brda kao etničke albanske lokacije pod neistorijskim imenom „Artana“. Prethodno su reagovali takođe nakon što je na temeljima hrama održana rimokatolička misa u okviru albanskog Dana dijaspore, koju su služili kosovski i barski biskup, naglašavajući da je misa služena na temeljima pravoslavnog katedralnog hrama, a ne na ostacima stare Saške rimokatoličke crkve koja se nalazi u blizini. Pre ovih aktivnosti srpska crkva oglasila se pošto su na temeljima hrama takođe izvođeni pripremni radovi i najavljen početak, bez konsultovanja pravoslavne eparhije, a u okviru onog što su kosovske vlasti predstavile kao kosovsko nasleđe koje pripada rimokatoličkoj crkvi. Eparhija je zahtevala hitno sazivanje sednice Saveta za sprovođenje i nadgledanje (SSN), kao i hitan prekid svih “nezakonitih i provokativnih aktivnosti na lokaciji srednjovekovnog grada Novo Brdo do daljnjeg”.

Pročitajte još:

ERP: Flagrantno kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama u Novom Brdu, hitno sazivanje sednice SSN i prekid nezakonitih aktivnosti do daljnjeg

RTS: Kosovska zastava na tvrđavi i kraj crkve Sv Nikole u Novom Brdu; ERP: Ogromna provokacija

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetu

Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Ministarstvo kulture Srbije: Hodžaj da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama

Kosovski mediji tvrde: Srpske verske objekte obnavljala Vlada Kosova; Eparhija demantuje

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.