Kosovska vlada uvela izuzetak za avio linije, dozvoljen dolazak građana uz posebnu dozvolu

Kosovska vlada donela je odluku da građanima koji su ostali van Kosova, dopusti dolazak sa posebnom dozvolom Ministarstva infrastrukture i životne sredine nakon konsultacije sa ministrom zdravlja i ministrom inostranih poslova i dijaspore. Odlukom je dopunjena prethodna odluka vlade o zabrani avio prevoza.

U saopštenju za medije navodi se da je vlada donela odluku o izmeni i dopuni odluke br. 01/09, od 13. marta 2020. kojom su od 16. marta 2020. godine privreme obustavljene sve avio-linije sa aerodroma u Prištini, osim vojnih letova i medicinskih hitnih slučajeva (MEDIVAC).

Prema novoj odluci, menja se i dopunjuje tačka 5 tako što nakon reči izuzetak čine dolazne linije sa posadom ali bez putnika, koje služe samo za odlazak putnika sa Kosova, dodaju se sledeće reči:

„Takođe, izuzetak čine putničke linije u dolasku sa putnicima, koji su državljani Republike Kosovo, kojima je onemogućen povratak zbog napred navedene odluke vlade br. 01/09, ili diplomatsko akreditovano osoblje u Republici Kosovo, kojima se može dozvoliti dolazak posebnom dozvolom Ministarstva infrastrukture i životne sredine, nakon konsultacije sa ministrom zdravlja i ministrom spoljnih poslova i dijaspore“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da su „Ministarstvo za infrastrukturu i životnu sredinu, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i druge nadležne institucije dužni da sprovedu sve procedure za sprovođenje ove odluke“.

Na sednici održanoj 13. marta, osim avio linija, donete su odluke o izolaciji Kline i Vitine, a nakon što su prvi slučajevi korona virusa zabeleženi u ovim opštinama. Ujedno je prekinut međugradski transport na Kosovu, kao i organizovani međunarodni transport. Zatvoreni su prelazi za putnike koji ulaze na Kosovo osim za one sa kosovskim dokumentima i doneta odluka o medicinskim pregledima građana na prelazima i uvođenju mere samoizolacije u narednih 14 dana. Tada je ujedno odlučeno i da se zatvore kafići, barovi, pabovi i restorani, trgovinski centri sa izuzetkom apoteka i prehrambenih radnji, obustave sve kulturne i sportske aktivnosti, ali i zatvore stočne i auto pijace.

O ovom ali i drugim odlukama kosovske vlade čitajte u nastavku:

Predložene nove mere – među njima odlaganje isplate pojedinih dugovanja građana i preduzeća

Severna Mitrovica: Kosovska policija zatvara kafiće, radiće prodavnice i apotek

Moguć ulazak na Kosovo samo sa kosovskim dokumentima, lekarskim pregledom i samoizolacijom od 14 dana

Kosovska vlada donela odluku da zatvori sve kopnene prelaze, ne važi za građane sa Kosova

O zaraženim osobama korona virusom na Kosovu čitajte ispod:

Dva nova slučaja virusa korona na Kosovu – broj zaraženih dostigao 19

Još jedan novi slučaj korona virusa na Kosovu, 17 osoba zaraženo

Potvrđen i 16. slučaj koronavirusa u Prištini, presudne naredne dve nedelje

Mikrobiolog Raka: Za dve nedelje se očekuje vrhunac virusnih infekcija na Kosovu

Još dva nova slučaja korona virusa na Kosovu, ukupno 15 osoba zaraženo

Još četiri nova slučaja korona virusa na Kosovu, ukupno 13

Kosovska vlada proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu

Još četiri osobe zaražene korona virusom na Kosovu – devet ukupno

Zabeležena još dva slučaja korona virusa na Kosovu, ukupno pet osoba zaraženo

Još jedan slučaj virusa korona na Kosovu, ukupno tri osobe zaražene

Prva dva slučaja virusa korona na Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.