Predložene nove mere – među njima odlaganje isplate pojedinih dugovanja građana i preduzeća

Avdulah Hoti
FOTO: KoSSev

Zamenik kosovskog premijera, Avdulah Hoti, najavio je novi niz mera za koje se očekuje da će biti primenjene u narednim danima a kako bi se olakšala situacija nastala usled korona virusa. Među predloženim merama su – „popis državnih rezervi“ i priprema tromesečnog plana o njihovom korišćenju, a koji obuhvata i ograničenja kupovine proizvoda od strane potrošača, ali i produženje roka za podmirivanje poreskih i komunalnih obaveza preduzeća i građana.

Hoti se danas sastao sa predstavnicima Privredne komore na Kosovu, Američke privredne komore Kosova, Kosovskom alijansom biznisa i Udruženjem mlinara Kosova. Nakon sastanka, na konferenciji za štampu rekao je da su uz saglasnost sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, preduzete određene mere, te da se očekuje da će biti predstavljene vladi na odobrenje.

Hoti je precizirao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i administracije, kako bi se olakšao uvoz robe, izdati jasne smernice kako će se ovaj postupak vršiti, prenosi Koha.

„Ministarstvo Ekonomije i poljoprivrede, uz konsultacije sa preduzećima, popisuje sve rezerve proizvoda od strateškog značaja i sačinjava se plan korišćenja državnih rezervi za naredna tri meseca koji bi trebalo da usvoji vlada“, jedna je od predstavljenih mera.

Između ostalog precizirane su mere koje treba da se preduzmu, kao i odgovarajući budžet obuhvatajući ovde i količinu proizvoda koje mogu da kupe potrošači, prenosi Koha.

Jednom od mera donosi se plan za podršku preduzećima te će rok za podmirivanje poreskih obaveza biti produžen do 30. aprila 2020.

Centralna banka uz konsultacije sa bankama pripremiće operativni plan na osnovu kog će se produžiti rok za podmirivanje kreditnih obaveza klijenata takođe do 30. aprila, prenosi Koha.

Iste mere odnose se i na odlaganje isplate dugovanja građana za komunalne usluge, vodu, struju, grejanje, kablovsku televiziju i internet.

Ministarstvo ekonomije zajedno sa komunalnim preduzećima koja pružaju javne usluge, kao što su grejanje, snabdevanje vodom, odnošenje smeća, trebalo bi da osnuju odbor za upravljanjem javnih usluga i pripreme akcioni plan u skladu sa stvorenom situacijom, saopšteno je, a prenosi Koha.

Ministarstvo ekonomije će ujedno nagledati rad KEK-a, KED-sa i KOSTT-e, kako bi se osiguralo stabilno napajanje električnom energijom.

Na Kosovu je do sada potvrđeno pet slučaja korona virusa – tri u Vitini, jedan u Mališevu i jedan u Klini. Više o tome čitajte u nastavku:

Prva dva slučaja virusa korona na Kosovu

Još jedan slučaj virusa korona na Kosovu, ukupno tri osobe zaražene

Zabeležena još dva slučaja korona virusa na Kosovu, ukupno pet osoba zaraženo

Kosovski preduzetnici zahtevali da se ne prekida rad preduzeća zbog virusa

Podsetimo, prištinski mediji javili su ranije danas da su predstavnici preduzetnika Kosova zahtevali od kosovske vlade da pojasni odluku o merama prevencije od korona virusa i da se ne prekida rad preduzeća.

Na konferenciji za medije ranije održanoj, predstavnici Privredne komore Kosova, Američke privredne komore na Kosovu, Kluba proizvođača i Udruženja računovođa i revizora, predstavili su zahteve poslovne zajednice protiv mera koje preduzima vlada za prevenciju širenja korona virusa.

Predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukići, rekao je da je glavni zahtev da se ne prekida proizvodnja, pošto je juče tokom dana bilo nerazumevanja oko odluke vlade da se radi od kuće, gde je to moguće.

„Juče smo imali sastanak sa delom vlade, ali ono zbog čega smo se danas okupili bila je potreba da kompanije i zaposleni postanu svesni svojih obaveza prema odlukama vlade. Tu mislim na deo gde Vlada preporučuje preduzećima koja mogu da rade od kuće da se tako organizuju“, kazao je Rukići i objasnio da je juče došlo do masovnih odbijanja radnika da idu na posao pozivajući se na ovu odluku, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, još je gore što su neke od opština pogrešno pročitale ovu odluku i nepotrebno su zatvorili neke kompanije.

Rukići je rekao da sve ovo utiče na ceo lanac snabdevanja, uključujući internet i telefoniju.

Predstavnici preduzetnika od Vlade Kosova zahtevali su donošenje tri brze odluke.

Prvo, odlaganje ili reprogramiranje kredita kako ne bi bilo pritiska na preduzeća i građane da ih otplaćuju u vremenu kada im prihodi mogu biti izloženi riziku.

Drugi zahtev je odlaganje finansijskog izveštavanja, za PDV ali i za porez na prihode i treći zahtev je pojašnjenje koje bi pružilo pravilan smer za sprovođenje odredbe o radu samo jednog roditelja, kako bi jedan roditelj brinuo o detetu.

Rukići je takođe rekao da su predložili stimulativni paket za otklanjanje nekih posledica, pomenuvši isplatu stanarina, ili barem minimalnu platu za preduzeća koja trpe posledice odluka vlade u vezi sa prevencijom korona virusa.

Više o prethodno usvojenim merama kosovske vlade u borbi protiv korona virusa čitajte ispod:

Kosovska vlada donela odluku da zatvori sve kopnene prelaze, ne važi za građane sa Kosova

Kosovska vlada: Obustavlja se rad škola do 27. marta, 11 mera zaštite, važi za sve škole i zdravstvene ustanove

Priština: Otkazuju se svi letovi iz severne Italije zbog koronavirusaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.