Još četiri osobe zaražene korona virusom na Kosovu – devet ukupno

Arben Vitia
Foto: KoSSev

Broj zaraženih osoba korona virusom na Kosovu popeo se na devet. Prema najnovijim podacima, od sedamdeset testiranih, četiri osobe bile su pozitivne na korona virus. 

Ove navode potvrdio je ministar zdravlja, Arben Vitia.

Među zaraženima su tri osobe iz opštine Mališevo koje su bile u kontaktu sa osobom kojoj je prethodno dijagnostikovan COVID-19, dok je četvrta osoba iz Podujeva – a koja je, prema navodima Gazete Express, prethodno doputovala iz Italije.

Pozvao je građane da sarađuju povodom novonastale situacije, uključujući i to da izlaze iz svojih domova samo u hitnim situacijama.

„Na osnovu novonastale situacije i u cilju zaštite zdravlja stanovništva, nedavno sam zatražio od premijera Aljbina Kurtija da predloži vladi proglašenje vanredne situacije za javno zdravlje“, dodao je Vitia.

Podsećamo, na Кosovu su prekjuče popodne zabeležena prva dva slučaja virusa korona. Zaraženi su dvadesetogodišnji državljanin Italije i sedamdesetsedmogodišnji čovek iz opštine Vitina, dok je dan kasnije oko podneva zabeležen još jedan slučaj, a potom još dva.

U opštinama Klina i Vitina je zabranjen ulazak i izlazak, dok se selo Stubla u opštini Vitina nalazi u karantinu, s obzirom na to da je stariji pacijent oboleo u ovom mestu. Mališevo je potom takođe izlovano.

Od ukupno devet zaraženih osoba tri su iz Vitine, četiri iz Mališeva, jedan iz Kline i jedan iz Podujeva.

Kako prenosi Gazeta Express, zdravstveno stanje pet prethodno zaraženih osoba koje se leče na Infektivnoj klinici u Prištini je stabilno.

Pročitajte još:

Prva dva slučaja virusa korona na Kosovu

Još jedan slučaj virusa korona na Kosovu, ukupno tri osobe zaražene

Zabeležena još dva slučaja korona virusa na Kosovu, ukupno pet osoba zaraženoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.