Mikrobiolog Raka: Za dve nedelje se očekuje vrhunac virusnih infekcija na Kosovu

Raka
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Mikrobiolog, Ljulj Raka (Lul Raka), kazao je u emisiji Pressing na T7, da Klinika za infektivne bolesti UKCK ima 120 kreveta, ne računajući ostale klinike koje mogu biti korisne u teškim slučajevima.

Raka dodaje da bliski kontakt sa zaraženim ljudima može proširiti virus samo ako se ne koriste higijenska sredstva.

„Bliski kontakt je samo onaj koji je pružio ruku osobi, a kasnije nije oprao ruke ili nije koristio maramice“, kaže Raka.

“Ne rasprašuje se u vazduhu na udaljenosti većoj od dva metra. Bliskim kontaktom se takođe smatra neko ko je ostao najmanje dva metra 15 minuta. Ako ne, onda je manje verovatno da ćete dobiti infekciju“.

„Maske su važne za zaštitu od virusa“, dodaje on.

“Ako je bolesna osoba ušla u avion, onda bi cela posada mogla biti u opasnosti“.

Raka je dalje naveo sposobnost UKCK, u borbi protiv virusa:

“Klinika za infektivne bolesti ima 120 kreveta. Ne uključujući ostale klinike koje imaju svoje krevete. Treba imati na umu da većina pogođenih ima blagu kliničku sliku i ako dođe do povećanja broja pacijenata. Oni sa lakšim oblikom mogu se izolovati kod kuće. Znamo da smo u prvim fazama i ovi prvi pacijenti dobijaju izuzetan tretman. Ali kad imamo pacijente sa lakšim oblikom infekcije, oni se mogu lečiti i kod kuće, a oni koji mogu doći u kontakt sa njima možda ne pokažu jake simptome“.

Raka je takođe nagovestio kada se očekuje vrhunac zaraženih, i koliko dugo se očekuje da ovo stanje traje.

„Posle dve nedelje očekujemo da ćemo imati vrhunac zaraženih. Ne očekujemo da se borimo protiv virusa tokom leta“, kazao je Raka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.