Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

Pacoli
FOTO: KoSSev

Sud Severne Makedonije odredio je danas pritvor Tomoru Morini, bivšem pripadniku „OVK“ kojeg je policija Severne Makedonije uhapsila na osnovu INTERPOL-ove poternice Srbije, saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli.

Tomor Morina je juče uhapšen od strane policije Severne Makedonije na osnovu INTERPOL-ove poternice koju je izdala Srbija.

Iako je šef kabineta kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Zuberaj juče izjavio da su u kontaktu sa vlastima u Skoplju, te da veruju da će se „slučaj rešiti što pre u duhu bliske saradnje sa Severnom Makedonijom“, sud je Morini danas ipak odredio pritvor.

Iz Alijanse za Albance vladu Severne Makedonije podsećaju na događaje iz 2001.

Na vest o hapšenju i potom određivanju pritvora Morini reagovala je u Alijansa za Albance. Predstavnik ove organizacije, Ziadin Saljes, navodi da su oni „besni i uvređeni zbog toga što je policija Severne Makedonije uhapsila borca za Slobodu Tomora Morinu“. Severnu Makedoniju kritikuju navodeći da „poštovanje poternica krvoločnog Slobodana Miloševića nije put ka EU i NATO“. Vladu Severne Makedonije upozoravaju da se dobrobit građana ne ostvaruje provokacijama i dodaju:

„Tako su postupili vaši prethodnici i doveli su do konflikta 2001. Ne raspirujte vatru. Alijansa za Albance traži da se odmah i bez ijednog uslova oslobodi ratnik slobode Tomor Morina“, kaže se na kraju reagovanja“, rekao je Saljes, prenosi Koha.

Pacoli je nakon ove odluke pozvao Skoplje da se ponaša kao i sve druge države u Evropi i da opovrgavaju naloge koje izdaje Beograd.

„Uprkos činjenici da smo nastavili da sarađujemo sa vlastima u Skoplju kako bismo osigurali puštanje Tomora Morine, to se još nije dogodilo. Žao mi je što je sud Severne Makedonije izdao nalog za pritvor gospodina Morine na osnovu političkog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija. Nastavićemo da radimo na njegovom oslobađanju i pozivamo Skoplje da se ponaša kao i sve druge zemlje u Evropi koje su odbacile ove političke naloge koje je izdao Beograd“, napisao je on na Fejsbuku.

Pacoli dodaje i da Kosovo neće dozvoliti izručenje nijednog svog građana na osnovu naloga koje je izdala Srbija, te da se to smatra crvenom linijom.

Vidi još:

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poternici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.