Tomor Morina pušten iz pritvora u Skoplju, oduzet mu pasoš

Foto: Koha

Severnomakedonske vlasti pustile su bivšeg komandanta „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK) Tomora Morinu iz pritvora u Skoplju. Sud je kao privremenu meru odredio da mu se oduzme pasoš ili druga putna isprava, objavio je makedonski portal „Plus info“.

Članovi njegove porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora, javio je Radio Slobodna Evropa, a jedan od njih je izjavio da je „pravda pobedila“.

Srbija je od vlasti Severne Makedonije tražila izručenje Tomora Morine po poternici Interpola, a pod optužbom da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju je doneo odluku da Severna Makedonija neće isporučiti Srbiji Morinu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju.

„Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog saveta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova“, saopštio je Vrhovni sud u Skoplju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je ranije da je Severna Makedonija odlukom da ne postoje uslovi zа izručenje Tomorа Morine Srbiji „pogаzila suštinu međunаrodnog prаvа i duboko povredila sećаnje nа sve nevine žrtve koje su strаdаle od osumnjičenog Morine“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.