Beograd traži izručenje a Priština puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK

U kosovskoj javnosti sve češće se govori o hapšenju bivšeg pripadnika OVK, Tomora Morine, od strane severnomakedonskih vlasti po INTERPOL-ovoj poternici Srbije. I dok kosovski zvaničnici i bivši pripadnici OVK pozivaju na „što hitnije oslobađanje“, njegov advokat najavljuje da će danas biti oslobođen, a srpsko ministarstvo pravde traži njegovo izručenje, odluka ostaje na severnomakedonskim vlastima.

Tomora Morinu policija Severne Makedonije uhapsila je 24. jula na osnovu INTERPOL-ove poternice koju je izdala Srbija pod sumnjom da je izvršio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu. Dan kasnije njemu je određen tridesetodnevni pritvor.

U međuvremenu, advokat Morine, Naser Raufi, uputio je žalbu na odluku o pritvoru za svog klijenta koja je, kako je nedavno javila Radio slobodna Evropa, odbijena sa obrazloženjem da je „strani državljanin“ i da postoji mogućnost od bekstva.

Sa druge strane, srpsko Ministarstvo pravde, kako je javio Tanjug, podnelo je Severnoj Makedoniji molbu za izručenje ovog bivšeg pripadnika OVK.

Međutim, kako je saopštio advokat Morine, uprkos ovoj molbi, očekuje se da će Morina danas biti pušten iz pritvora.

„Zahtev sam podneo juče, dok sada čekam odluku sudije za prethodni postupak, koji je i odredio pritvor, da se sada izda preventivna mera i da Tomor Morina izađe iz pritvora. Ja verujem da ovom dinamikom koja se sada odvija, zaista ide brzo, stoga mislim da ćemo uspeti, pošto je u petak praznik, da se sutra, dakle u četvrtak, ukine pritvor Morini“, rekao je Naser Raufi juče, prenela je Koha.

Ziberaj: Da budem jasan, nema šanse da Morina bude izručen Srbiji

U međuvremenu, oglasio se i savetnik šefa kosovske diplomatije, Jetljir Ziberaj, navodeći da Morina ne može biti izručen Srbiji, te da „blisko sarađuje sa vlastima Severne Makedonije na ubrzanju procedure oslobađanja“.

“Da budem jasan: Ne postoji šansa da bivši borac za slobodu, Tomor Morina, bude izručen Srbiji. Mi smo u bliskoj saradnji sa vlastima Severne Makedonije – diplomatskim i institucionalnim kanalima kako bi postupak bio što pre sproveden i kako bi se Tomor vratio svojoj porodici“, navodi se u Ziberajovoj objavi na Fejsbuku.

Protest u Đakovici

U Đakovici, sa druge strane, juče je održan protest na kojem je zahtevano puštanje bivšeg pripadnika OVK, Tomora Morine.

Kako prenosi Koha, okupljeni su zahtevali od kosovskih institucija da ulože veći trud kako bi Severna Makedonija što pre oslobodila Morinu.

Tahiri uputio zahtev za oslobađanje Morine severnomakedonskom MP

Hitno oslobađanje iz pritvora ovog bivšeg pripadnika OVK, nedavno je zatražilo više kosovskih zvaničnika, dok je juče kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri uputio pismo svojoj severnomakedonskoj koleginici, Renati Deskoskoj, sa istim zahtevom.

Ministar pravde, Abeljard Tahiri, na Fejsbuku je ocenio da su poternice Srbije „besmislena i krajnje iracionalna politička praksa“ i „progon koji Srbija i dalje vrši nad našim građanima međunarodnim hapšenjima, a čija osnova u velikoj meri potiče iz zloglasnog Miloševićevog režima“, prenosi Beta.

Ministar smatra da ne postoji nadležnost Srbije nad Kosovom, već da su to „dva paralelna sveta“.

„Dok je Republika Kosovo suverena država i niko nema nadležnost nad njom i njenim građanima, ne samo ova praksa, već i logika vlasti Beograda je logika progona naših građana u političke svrhe, a ne pitanje vladavine pravde“, smatra Tahiri.

On je Srbiji poručio da „put države koja teži EU nije da praktikuje doktrinu progona nad slobodnim građanima susedne zemlje“ jer to „vodi u ćorsokak“.

Kosovski ministar smatra da je neophodno da Evropska unija izvrši pritisak na Srbiju da se ta praksa „prekine jednom za svagda“, prenosi Beta.

Konačnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje ovog bivšeg pripadnika OVK ili puštanje na slobodu doneće severnomakedonsko ministarstvo pravde.

Pročitajte još:

Mediji: Tužilaštvo u Skoplju odbilo žalbu na odluku o pritvoru Morini, Srbija uputila molbu za izručenje

Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poternici

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.