Mediji: Tužilaštvo u Skoplju odbilo žalbu na odluku o pritvoru Morini, Srbija uputila molbu za izručenje

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Skoplju odbilo je žalbu advokata bivšeg pripadnika OKV, Tomora Morine, na odluku o pritvoru, javlja Radio slobodna Evropa. Sa druge strane, kako prenosi Tanjug, danas je Ministarstvo pravde Srbije uputilo Severnoj Makedoniji molbu za izručenje Morine.

Tomora Morinu policija Severne Makedonije uhapsila je 24. jula na osnovu INTERPOL-ove poternice koju je izdala Srbija pod sumnjom da je izvršio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu. Dan kasnije njemu je određen tridesetodnevni pritvor.

U međuvremenu, advokat Morine, Naser Raufi, uputio je žalbu na odluku o pritvoru zahtev za svog klijenta koji je, kako je juče javila Radio slobodna Evropa, odbijena sa obrazloženjem da je „strani državljanin“ i da postoji mogućnost od bekstva.

„Očekujemo da će Beograd putem INTERPOL-a predstaviti dokaze za koje tvrdi da poseduje u vezi sa zahtevom za izručenje. Mislim da stvari dobro stoje i da ćemo imati uspeha. Brzo se postupa u ovom slučaju i nakon što Beograd pošalje dokumentaciju, ja ću videti zajedno sa Timorom, ali ne verujem da će poslati nešto čime će potkrepiti svoje tvrdnje. Konačno, odlučiće ministar pravde, dakle Vlada. Mislim da su stvari dobro“, izjavio je advokat Naser Raufi.

Sa druge strane, srpsko Ministarstvo pravde, kako danas javlja Tanjug, podnelo je Severnoj Makedoniji molbu za izručenje ovog bivšeg pripadnika OVK.

Istragu protiv njega u Srbiji vodi Tužilaštvo za ratne zločine. Uz molbu za izručenje Srbija treba da dostavi i dokumentaciju o tom predmetu, a odluku o ispunjenosti uslova za izručenje doneće makedonsko pravosuđe. Konačnu odluku o molbi Srbije donosi makedonski ministar pravde, javio je Tanjug.

Hapšenje Morine izazvalo je brojne osude kosovskih zvaničnika. Među prvima je bila i reakcija kosovskog ministarstva spoljnih poslova, pa zatim i ministra, Bedžeta Pacolija, koji je pozvao Skoplje da se ponaša kao i sve druge države u Evropi i da „opovrgavaju naloge koje izdaje Beograd“.

Poručio je i da Kosovo „neće dozvoliti izručenje nijednog svog građana na osnovu naloga koje je izdala Srbija“, te da se to smatra crvenom linijom.

Na vest o hapšenju i potom određivanju pritvora Morini reagovala je u Alijansa za Albance. Predstavnik ove organizacije, Ziadin Saljes, poručio je da su oni „besni i uvređeni zbog toga što je policija Severne Makedonije uhapsila borca za Slobodu – Tomora Morinu“.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da će u ovom slučaju poštovati zakon.

Pročitajte još:

Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poternici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.