Vrhovni sud potvrdio da Morina neće biti izručen Srbiji

Foto: Koha

Vrhovni sud Severne Makedonije potvrdio je danas odluku skopskog krivičnog suda da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju bivšeg pripadnika OVK, Tomora Morine Srbiji.

„Vrhovni sud je 14. avgusta doneo rešenje kojim potvrđuje rešenje Krivičnog saveta Odeljenja za organizovani kriminal Osnovnog krivičnog suda Skoplje, koji je odlučio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za ekstradiciju osobe T. M, državljanina Velike Britanije i Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

KoSSev: Kako se navodi u ovom rešenju, uslovi za izručenje nisu ispunjeni, „tražena osoba je državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije“, dok je krivično delo za koje se traži izručenje pričinjeno „na teritoriji Republike Kosovo koja je pod upravom Ujedinjenih Nacija na osnovu rezolucije Saveta Bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine, nezavisno od 2008. godine čija nezavisnost je priznata od strane Republike Severne Makedonije“.

Krivični sud „Skoplje 1“ odlučio je 7. avgusta da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Morine u Srbiju, kako je tada saopštio, nakon pregleda dokumentacije u zahtevu i ceneći dosadašnju praksu i međunarodno pravo.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ocenila je danas da je odluke Vrhovnog sudа Severne Mаkedonije dа nisu ispunjeni uslovi zа ekstrаdiciju Tomorа Morine Srbiji pokazala da je još jednom politika bila iznad prava io pravde.

Kuburović: Još jednom politika bila iznad prava i pravde

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ocenila je danas da je odluke Vrhovnog sudа Severne Mаkedonije dа nisu ispunjeni uslovi zа ekstrаdiciju Tomorа Morine Srbiji pokazala da je još jednom politika bila iznad prava i pravde.

„Ovo je velikа srаmotа zа međunаrodno prаvo, аli je još veći udаr i velikа tugа zа porodice žrtаvа, koje već decenijаmа čekаju prаvdu zа svoje nаjbliže. Iаko su orgаnimа Severne Mаkedonije bili dostаvljeni svi potrebni dokаzni mаterijаli, odlučeno je suprotno istini i činjenicаmа“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kuburović je istakla da Srbijа neće odustаti dа trаgа zа počiniocimа nаjtežih delа protiv čovečnosti, bez obzirа nа njihovu nаcionаlnu ili etničku pripаdnost, „jer to dugujemo žrtvаmа i njihovim porodicаmа“.

KoSSev: Pacoli srećan 

S druge strane, kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, poručio je sa svog Fejsbuk profila da je srećan što su sudovi Severne Makedonije odbile zahtev Srbije za ekstradiciju Morine.

“Zahvalan sam vlastima Severne Makedonije zbog principijelne odluke u ovom slučaju i za saradnju koju smo imali kako bismo ga rešili na najbolji način”, napisao je Pacoli.

To rešenje je odmah, zajedno sa dokumentacijom, prosleđeno Vrhovnom sudu Severne Makedonije, čijom odlukom postaje pravosnažno, nakon čega će Morina biti pušten iz ekstradicionog pritvora u Skoplju, u kojem se nalazi od 25. jula.

Bivšeg pripadnika OVK, Tomora Morinu, makedonska policija uhapsila je 24. jula na prelazu Blace po poternici INTERPOL-a.

Ta poternica je izdata na zahtev vlasti Srbije koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Zahtev Srbije za ekstradiciju Morine je Ministarstvo pravde Severne Makedonije skopskom krivičnom sudu dostavilo u ponedeljak 5. avgusta.

Povezani članci:

Morina ostaje u pritvoru do odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije

Tomor Morina sutra na Kosovu?

Beograd traži izručenje a Priština puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK

Mediji: Tužilaštvo u Skoplju odbilo žalbu na odluku o pritvoru Morini, Srbija uputila molbu za izručenje

Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poternici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.